Nieuws

Hoe basisschoolleerlingen in Enschede ouders wijzen op hun parkeergedrag

Fay de Kleine is één van de kids die de wijk controleert
Fay de Kleine is één van de kids die de wijk controleert © RTV Oost
Op de stoep parkeren, de straat blokkeren of dubbel parkeren. Ouders die hun kinderen naar school brengen met de auto veroorzaken soms overlast of gevaarlijke situaties in woonwijken. Dat moet eens afgelopen zijn, vinden leerlingen van basisschool Sint Jan in Enschede. En dus komen ze in actie.
"Goedemorgen mevrouw", zegt leerling Fay de Kleine uit groep acht enthousiast. "U doet het goed, u komt met de fiets. Heeft u een stempelkaart?" Het is een van de ouders die haar leerlingen met de fiets naar school brengt, zoals ze het hier graag zien. Een stempel krijgt de vrouw als beloning. "Daarmee sparen ze voor een attentie", legt een leerkracht uit. "Zo belonen we goed gedrag."

Bewustwording

Fay wandelt van acht uur tot half negen 's ochtends door de wijk. Het is een komen en gaan van auto's. "Kijk, daar staat er weer één op de stoep geparkeerd", zegt ze terwijl ze onderweg is naar de auto. "Oh, er ligt een invalidenkaart. Dan mogen ze hier staan."
Basisschoolleerlingen controleren ouders op foutparkeren in Enschede
Het inzetten van leerlingen is een effectief middel om ouders aan te sporen tot beter gedrag, vindt wijkagent Mehmet Kemaloglu. "Je hebt ouders die nergens rekening mee houden. Daardoor komt de veiligheid soms in gevaar. We zien dat helaas vaak. Nu de leerlingen hun ouders aanspreken hopen we dat de ouders bewuster worden van hoe ze zich 's ochtends manoeuvreren door de wijk."

'Wel vroeg'

En dat dit nodig is, vindt ook Fay. "Want alles moet veilig gaan, zodat iedereen er langs kan. Soms blokkeren mensen de weg met hun fiets of auto." Het aanspreken van de ouders is een project en proef van de Provincie Overijssel. "Het is een idee van leerlingen zelf geweest, om dit te doen. Nu het ook nog eens donkerder wordt is het belangrijk dat ouders goed opletten. Kinderen zijn kwetsbaar. Het is mooi dat ze zelf kunnen helpen", zegt Arwin de Hoog van de provincie.
De controle van de leerlingen zal de komende tijd steekproefsgewijs plaatsvinden. Of Fay dan weer op pad gaat? "Het is wel vroeg, maar ik denk het wel!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.