Opnieuw gezond slib naar rioolwateringzuivering Raalte om waterkwaliteit te verbeteren

De werking van de rioolwaterzuivering in Raalte is de afgelopen dagen niet verslechterd. Maar het werkt ook nog niet helemaal zoals het hoort. De komende dagen gaat het waterschap daarom opnieuw 'gezond slib' naar de installatie brengen zodat de boel herstelt.

Al een week zijn er problemen met de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte. De zuiveringscapaciteit bleek met een derde afgenomen te zijn. Het waterschap vermoedde dat ergens een illegale stof in het riool was geloosd, waardoor de micro-organismen die het water zuiveren hun werk niet goed kunnen doen.

Dit weekend werd een gemaal bij Heeten stilgezet nadat daar een sterk verhoogde concentratie ammonium in het water werd ontdekt. Dat is daar illegaal geloosd. Het waterschap liet het riool bij Heeten leegpompen en daarna stabiliseerde de situatie bij de waterzuivering in Raalte.

Gezond slib

Het is nog steeds niet zeker of de illegale lozing bij Heeten de problemen in Raalte heeft veroorzaakt. Maar het waterschap vermoedt van wel, omdat de zuivering nu stabiel is. Om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit weer terugkomt op het oude niveau, wordt gezond slib naar Raalte gebracht.

Het transport van slib gaat de komende dagen van start. Dat geeft extra vrachtverkeer. Omwonenden worden geïnformeerd.

Meer over dit onderwerp:
Raalte RWZI Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren