Nieuws

LTO Noord positief na Europees besluit over bescherming wolven: "Eerste stap"

De wolf houdt ook in Overijssel de gemoederen flink bezig.
De wolf houdt ook in Overijssel de gemoederen flink bezig. © ANP
Het is een eerste stap. Dat stelt LTO Noord in reactie op het Europees Parlement dat vorige week een resolutie aannam over de wolf. Daardoor is het mogelijk de beschermingsstatus van het dier in Europa terug te schroeven. Wanneer blijkt dat de gewenste wolvenpopulatie is bereikt, is de weg vrij om de status van de wolf in de Habitatrichtlijn te verlagen van ‘zeer beschermd’ naar ‘beschermd’.
"Wij geven om de veiligheid van onze dieren. En zijn ook al lang bezig om hier aandacht voor te vragen", zegt LTO-bestuurder Dirk Bruins. "Het is fijn dat er nu ook politiek wat mee gebeurt. Dit is een eerste stap in Europa. We roepen de Nederlandse regering op om zich hier in Europees verband voor in te zetten."

Impact

In de aangenomen resolutie worden de Europese Commissie en lidstaten opgeroepen om in kaart te brengen wat de impact van de wolf is op de veehouderij, biodiversiteit en het plattelandsleven -en toerisme.
De terugkeer van de wolf in Nederland houdt de gemoederen, ook in Overijssel, al jaren bezig. Zo bleek afgelopen zomer dat in maart en april drie verschillende wolven in maart en april meerdere keren keer Overijssel zijn getrokken. Dat bleek uit DNA-onderzoek na aanvallen van wolven in onze provincie.
Ook vorige maand werd nog eens duidelijk bevestigd dat de wolf in Overijssel is en schade aanricht.
Naast de opdracht aan lidstaten om de impact van de wolf in kaart te brengen, moeten lidstaten van het EP Ook kijken naar de financieringsmogelijkheden voor de lange termijn, om boeren te compenseren voor onkosten als gevolg van een aanval of het nemen van preventieve maatregelen.

Praktische oplossingen

Daarnaast wordt een bewustwordingscampagne genoemd, en het verstrekken van meer informatie over praktische oplossingen en financiële mogelijkheden om preventieve maatregelen tegen aanvallen op landbouwhuisdieren te nemen.
LTO verwacht na het aannemen van deze resolutie ook daadwerkelijk meer actie van de Europese Commissie. Zij zijn nu aan zet om gehoor te geven aan de oproep vanuit het Europees Parlement en met wijzigingsvoorstellen te komen van de Habitatrichtlijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.