Nieuws

Enschede experimenteert met huurwoningen die je kunt demonteren en weer opbouwen

Demonteerbare modelwoning van woningcorporatie Domijn voor flexibele huurders
Demonteerbare modelwoning van woningcorporatie Domijn voor flexibele huurders © RTV Oost
Woningcorporatie Domijn experimenteert in Enschede met een houtskeletbouw woning die in zijn geheel verplaatst kan worden. Doel is om te onderzoeken of deze vorm van tijdelijke woonruimte het woningtekort kan terugdringen.
Aan de Molukkenstraat in Enschede staat tussen alle stenen huizen een moderne woning van twee verdiepingen. Onder en boven kunnen huurders terecht die een contract krijgen van maximaal twee jaar.

Vijf jaar

Annemarie ter Denge van woningcorporatie Domijn legt uit dat de woning bedoeld is voor mensen die met spoed op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte. "Dan kun je bijvoorbeeld denken aan mensen die in scheiding liggen." Na twee jaar moeten de huurders een ander huis of appartement hebben gevonden. De woningcorporatie helpt ze daarbij.
Deze tijdelijke huurwoning kan in zijn geheel worden verplaatst naar een nieuwe locatie
De locatie van deze splinternieuwe, duurzame en gasloze woningen is een tijdelijke. De gemeente heeft de woningcorporatie toestemming gegeven om vijf jaar gebruik te maken van de grond, daarna moet een andere locatie worden gevonden.
Het grote voordeel van de woning die er nu staat, is dat deze relatief eenvoudig te demonteren is en naar een nieuwe locatie kan worden gebracht. Met deze pilot wil de woningcorporatie onderzoeken of dit soort woningen, op tijdelijke locaties, een effectieve bijdrage kan leveren aan het oplossen van de woningnood.

Sociale huur

Hoewel huurders maximaal twee jaar mogen wonen in dit flexhuis, is er veel belangstelling. Vele honderden reacties kreeg de woningcorporatie toen er huurders werden gezocht. De gelukkigen krijgen een duurzame woning van 55 vierkante meter met 26 zonnepanelen, een airconditioning, moderne badkamer en keuken.
Naar dit soort sociale huurwoningen is een groeiende vraag. Deze huizen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. De woning wordt in zijn geheel gebouwd in een fabriek en 's nachts over de weg vervoerd naar de (tijdelijke) locatie.

Ervaring

Chris de Groot van het bedrijf Thimo365, dat de woningen levert, laat weten dat het bouwen van de woning sneller gaat dan het aanvragen van een vergunning. "Zes weken na de bouwvergunning kunnen wij dit soort huizen woonklaar opleveren."
Particulieren die een dergelijke woonlaag willen kopen, zijn ruim honderdduizend euro kwijt. "Dat is dan exclusief de grond waarop wij de woning moeten plaatsen." Woningcorporatie Domijn gaat verder onderzoeken hoe het wonen in zo'n flexibele woning wordt ervaren door de huurders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.