Nieuws

Tukker Jurriën in Tunesische cel voor moord op zijn bruid: 'Fouten in politieonderzoek'

Jurriën ten Cate uit Almelo en zijn Tunesische bruid Marwa.
Jurriën ten Cate uit Almelo en zijn Tunesische bruid Marwa. © Familie Ten Cate
Jurriën ten Cate uit Almelo zit al bijna tien jaar vast in een cel in Tunesië voor de moord op zijn bruid. Maar de Tunesische politie heeft tijdens het onderzoek aantoonbare fouten gemaakt en zich laten leiden door tunnelvisie. Dat zegt de bekende documentairemaakster Jessica Villerius. "Jurriën heeft geen schijn van kans gehad."
Villerius plaatste eerder al kritische kanttekeningen bij het optreden van de Tunesische politie, maar na een bezoek deze zomer aan Tunesië komt ze tot de stellige conclusie dat het onderzoek aan alle kanten rammelt.

Toegang geweigerd

Villerius was overigens aanvankelijk door de autoriteiten de toegang tot de gevangenis geweigerd, maar onder druk van de publiciteit heeft ze alsnog een bezoek aan Ten Cate kunnen brengen.
Villerius maakte eerder de spraakmakende reportage 'De kinderen van Ruinerwold' en won hiermee vorig jaar de Gouden Televizier Ring.
Villerius beet zich vast in de vraag wat er die fatale avond tussen kerst en oud en nieuw 2013 is gebeurd, op die hotelkamer in het Tunesische Hammamet. Het stel vierde de feestdagen in het hotel omdat het niet welkom was bij de schoonfamilie.

Liefde op eerste gezicht

Het was destijds liefde op het eerste digitale gezicht. De licht-autistische Jurriën ging online op zoek naar een liefde, en zocht daarvoor specifiek op sites waar islamitische vrouwen westerse mannen ontmoeten. Hij trof daar de mooie, slimme Marwa. Een razendsnelle verloving volgde, en binnen een paar maanden ook het huwelijk.
Maar kort na het feest komen al snel de eerste barsten; de sfeer binnen het huwelijk is niet bepaald vrolijk en van lichamelijk contact is ook geen sprake. Als de Nederlandse IND hun verzoek voor een toeristenvisum afwijst, waardoor Marwa niet naar Nederland mag reizen, barst de bom.

Val van drie hoog

Op 27 december 2013 krijgt het jonge stel ruzie in een Tunesische hotelkamer en Marwa eindigt na een val van driehoog op de stoep van het hotel. Was het een val, een duw, of is Marwa door Jurrien met buitengewoon veel kracht over de balustrade naar beneden gegooid? Justitie is er zeker van: Jurrien is schuldig. Er is nauwelijks bewijs en de verklaringen rammelen, maar toch wordt de dan 22-jarige Jurriën veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.
Villerius: "Op 2 mei 2017 ontving ik een hartverscheurende e-mail van de moeder van Jurriën. Of ik alsjeblieft naar de zaak van haar zoon wilde kijken. Inmiddels zijn we ruim 5,5 jaar verder en weet ik zeker: hier is iets gruwelijk misgegaan. Bij een onnatuurlijke dood moeten er altijd drie scenario’s worden onderzocht: Moord, zelfmoord of een ongeluk. In het geval van Marwa’s dood blijkt nu alleen het scenario van moord te zijn onderzocht, waardoor Jurriën al geen schijn van kans had nog vóórdat de rechtszaak überhaupt begon."

Tunnelvisie

Jessica en haar team reizen af naar Tunesië om antwoord te krijgen op de vraag wie Marwa was, wat de mogelijke scenario’s waren, of er sprake is van tunnelvisie bij de Tunesische recherche en hoeveel waarde er gehecht kan worden aan de laatste woorden die Marwa zou hebben uitgesproken.
De 2Doc-reportage 'Het Laatste Woord' wordt maandag 12 december uitgezonden op NPO2 door BNNVARA (20.25 uur).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.