Nieuws

Ziekenhuizen Isala en MST hebben steeds vaker te maken met agressieve patiënten en bezoekers

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker
Ziekenhuizen Isala in Zwolle en het MST in Enschede hebben steeds vaker te maken met agressieve patiënten en bezoekers. Dat blijkt uit een rondgang door NU.nl langs meerdere grote ziekenhuizen in Nederland. De toename van agressie begon tijdens de coronapandemie, maar inmiddels komt het volgens de ziekenhuizen nog vaker voor dan voor pandemie. Het gaat om verschillende vormen van agressie, waarbij spullen worden vernield, er wordt geschreeuwd tegen personeel en fysiek geweld ook voorkomt.
Patiënten en bezoekers waren tijdens de pandemie gefrustreerd en hadden vaker een kort lontje vanwege de beperkende maatregelen, zeggen verschillende woordvoerders tegen NU.nl. Maar terwijl er eigenlijk geen grote beperkende maatregelen meer zijn, is de agressie juist toegenomen zeggen ze ook.
Eerder dit jaar bleek al uit onderzoek van RTV Oost dat de agressie in Overijsselse ziekenhuizen snel toeneemt.

'Individualistische samenleving'

Bij het MST in Enschede denken ze dat er meer speelt dan alleen een kort lontje. Zo draagt volgens het ziekenhuis ook de individualistische samenleving en de hoge prijzen bij aan de agressie. Bij het Isala denken ze daarnaast ook dat de taalbarrière reden voor agressie kan zijn.
Naast vernielingen en schreeuwen en schelden naar personeel, is er ook sprake van discriminatie en fysiek geweld. Fysiek geweld vindt vooral plaats door patiënten, met name op de spoedeisende hulp, de afdeling neurologie, geriatrie en psychiatrie. Het ziektebeeld kan daarbij een rol spelen, zien Isala en het MST ook. "In veel gevallen gaat het om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg", zeggen woordvoerders.

Minder werkplezier

De problemen hebben ook gevolgen voor personeel. Naast fysieke en psychische klachten, neemt het werkplezier ook af. "We zien dan ook meer medewerkers met burn-outklachten, een hoger ziekteverzuim en zelfs personeel dat de zorg wil verlaten", zegt een woordvoerder van het MST.
Het ziekenhuis zegt ook dat agressie en grensoverschrijdend gedrag zichtbaarder is geworden. "We letten er meer op en dat is ook belangrijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.