Nieuws

Solar Team Twente passeert eerste mijlpaal in voorbereiding op Solar Challenge in Australië

Solar Team Twente passeert eerste mijlpaal op weg naar Solar Challenge in Australië.
Solar Team Twente passeert eerste mijlpaal op weg naar Solar Challenge in Australië. © Geert Mol
Het duurt nog even - de start is pas 20 oktober volgend jaar - maar omdat een goede voorbereiding het halve werk is, wordt er al flink getraind door Solar Team Twente. Alles om volgend jaar oktober goed aan de start te verschijnen van de Bridgestone World Solar Challenge in Darwin. Daarom werd op de campus van Universiteit Twente een simulatie gehouden waarin de race werd nagebootst.
De Winter Race Simulatie: de eerste mijlpaal binnen de voorbereiding op de race in Australië. Met een konvooi van zes auto’s bootste het team de Bridgestone World Solar Challenge zo goed mogelijk na.

Onverwachte situaties

Twee dagdelen reed het konvooi, inclusief zonneauto RED Horizon, over een parcours op de campus van Universiteit Twente. De auto’s werden bestuurd door de nieuwe teamleden die in september zijn begonnen. De nieuwe ploeg stond er niet alleen voor. De wintersimulatie bood oud-teamleden de kans onverwachte situaties te creëren tijdens de racesimulatie. Zo kunnen zij hun eigen ervaringen, opgedaan tijdens de vorige race in Australië, delen met het nieuwe team.
De Bridgestone World Solar Challenge is ‘s werelds grootste solarrace die iedere twee jaar plaatsvindt in Australië. Aan de start in Darwin staan doorgaans zo’n vijftig teams die uitkomen in drie klassen. Solar Team Twente komt uit in de ChallengerClass, vergelijkbaar met de Formule 1 binnen het reguliere autoracen. Het doel is om na drieduizend kilometer op enkel zonne-energie, als eerste de finish te passeren in Adelaide.
Volgens Judith Tel, teamlid in 2021, zijn dit soort simulaties erg belangrijk. “De laatste jaren is steeds duidelijker gebleken dat winnen in Australië niet alleen afhangt van het hebben van de meest efficiënte auto. Ook de manier van omgang met situaties tijdens de race kan kostbare raceminuten opleveren. Daarom is het erg belangrijk dat de teamleden goed weten wat er tijdens de race van ze verwacht wordt.”

Technische aspecten

Met de Winter Race Simulatie krijgt het team een eerste indruk van zonneracen in Australië. Wanneer de nieuwe auto in het voorjaar af is, zullen de echte voorbereidingen beginnen en zal het team vaker dit soort test- en racesimulatiedagen houden. Dan zullen ook de technische aspecten van de auto getest worden. Dat moet ertoe leiden dat op 20 oktober volgend jaar de meest efficiënte zonneauto ter wereld aan de start staat in Darwin.
Solar Team Twente passeert eerste mijlpaal op weg naar Solar Challenge in Australië.
Solar Team Twente passeert eerste mijlpaal op weg naar Solar Challenge in Australië. © Geert Mol
De teamleden kijken terug op een lange, maar effectieve dag. “Door een dag als deze, krijgen wij als team meer bewustwording van wat ons als team volgend jaar te wachten staat en waar we mee te maken krijgen.” Aldus Tim Woertman, raceleider tijdens het tweede dagdeel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.