Nieuws

Overlast eikenprocessierups neemt af, in deel van Overijssel wel meer rupsen dan elders

Minder overlast van eikenprocessierups
Minder overlast van eikenprocessierups © RTV Oost / Allard Olsman
De overlast van eikenprocessierupsen is flink gedaald en zal volgend jaar vermoedelijk nog verder afnemen. Dat verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Het aantal eikenprocessievlinders dat is uitgevlogen, ligt de laatste tijd namelijk een stuk lager dan vorig jaar. Maar, met name in het noorden van Overijssel en het zuiden van Drenthe zitten meer rupsen dan elders.
In speciale feromoonvallen, waarvan er 2.200 in het land zijn geplaatst, werden de afgelopen maanden 65 procent minder vlinders aangetroffen dan in 2021. Ook het aantal eiken waar de rupsen op zaten lag dit jaar lager dan een jaar eerder. Vorig jaar namen de aantallen ook al af. "De plaagdruk bereikt nu het niveau van aanvaardbare overlast", zeggen de onderzoekers op de website Nature Today.
Er zijn volgens het Kenniscentrum meerdere factoren die de afname kunnen verklaren. "De omstandigheden voor preventieve bespuitingen in het voorjaar waren gunstig, waardoor het aantal rupsen afnam. Veel nesten zijn tijdig, voor het uitvliegen van de vlinders, verwijderd. Het op tijd weghalen van de nesten leidt tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar."
Op plaatsen waar is ingezet op natuurlijke bestrijding, lossen vogels en roofinsecten het eikenprocessierupsenprobleem steeds meer op. "Ook parasitering door sluipwespen en sluipvliegen neemt toe waardoor de plaagdruk beheersbaar blijft."
Eikenprocessierupsen laten in het voorjaar kleine brandhaartjes los. Die kunnen jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.