Nieuws

Ultimatum loopt af: relschoppers Sinterklaasintocht Staphorst herkenbaar te zien in Opsporing Verzocht

Ongeregeldheden Staphorst
Ongeregeldheden Staphorst © PNN
Ze kregen een paar dagen de kans om zichzelf bij de politie te melden, anders zouden ze herkenbaar op TV komen. Maar van het ultimatum dat de politie stelde maakten ze geen gebruik. De mannen die worden gezocht voor betrokkenheid bij de Sinterklaasintocht-rellen in Staphorst zijn vanavond herkenbaar te zien in Opsporing Verzocht.
Op zaterdag 19 november was de sfeer grimmig onderaan de afrit Staphorst op de A28. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had aangekondigd te willen demonstreren in Staphorst, waarnemers van Amnesty International kwamen kijken hoe de demonstratie zou verlopen. In het centrum van Staphorst bleef het rustig, maar bij de invalswegen werden twee auto's van demonstranten en waarnemers geblokkeerd.

Auto's bekogeld en vernield

De inzittenden van de auto's werden bedreigd en geïntimideerd door een grote groep. Ze werden met eieren bekogeld, auto's werden heen en weer geschud en vernield. Ook werden spullen uit een auto getrokken. "Onacceptabel gedrag", zei politiewoordvoerder Sven Strijbosch.
De demonstratie van KOZP werd door de ongeregeldheden door de burgemeester van Staphorst verboden. De politie startte een opsporingsonderzoek en stelde aan vier verdachten afgelopen donderdag een ultimatum, toen ze geblurd te zien waren in Onder de Loep. Ze moesten zich voor 9.00 uur vanochtend melden, maar dat gebeurde niet. Drie van de vier verdachten waren verkleed als Zwarte Pieten.
"Dit geweld tegen personen vinden wij op geen enkele wijze goed te praten", vertelde woordvoerder Strijbosch van de politie. "We willen ook een oproep doen aan mensen die zelf nog beeldmateriaal hebben van de ongeregeldheden om dat met ons te delen. Ook andere informatie over hoe de aanloop naar de rellen was, of wie daar welke rol bij speelde is zeer welkom."

Onderzoek optreden politie

De politie zei vorige week in de Volkskrant dat ze tijdens hun optreden in Staphorst werden gehinderd door meerdere blokkades van trekkers. Ook waren er kraaienpoten op de weg gelegd. Het statement volgde nadat de politie het verwijt kreeg vooral te hebben toegekeken hoe auto's van demonstranten en waarnemers werden belaagd. De inspectie Justitie en Veiligheid gaat het optreden van de politie in Staphorst onderzoeken. Het opsporingsonderzoek naar de betrokkenen bij de ongeregeldheden gaat voorlopig door. Mogelijk komen daar meer verdachten uit naar voren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.