Nieuws

Onbegrip over gebrek aan steun uit Den Haag voor noodlijdende sportverengingen: "Clubs gaan omvallen"

Voorzitter Roel Kok van voetbalvereniging ATC '65 in Hengelo begrijpt niets van de minister.
Voorzitter Roel Kok van voetbalvereniging ATC '65 in Hengelo begrijpt niets van de minister. © RTV Oost
"Te bedroevend voor woorden. Hoe kan het Rijk dit op tafel leggen?" Voorzitter Roel Kok van voetbalverenging ATC '65 in Hengelo heeft 'met stomme verbazing' kennisgenomen van de mededeling van minister Conny Helder van Sport. Ze wil niet meer doen voor sportverenigingen die in acute nood komen door stijgende energieprijzen. Belangenverengingen vrezen het ergste: "Er gaan clubs omvallen."
Het kabinet ziet geen mogelijkheden om meer te doen dan de maatregelen die al zijn aangekondigd voor amateursportverenigingen in acute nood door de stijgende energieprijzen. Dat meldde de NOS gisteravond. Voor sportclubs die veel energie gebruiken komt er een noodfonds waar zes miljoen euro in zit.
"Het is echt niet niks, maar we kunnen niet alles doen", aldus de minister, die niet kan garanderen dat alle sportverenigingen de winter overleven.
Begin er niet over met Roel Kok, voorzitter van voetbalverenging ATC '65 in Hengelo. In oktober gaf Kok al aan dat zonder steunfonds zijn vereniging het niet gaat redden. Bijna twee maanden na die uitspraak ziet Kok zich genoodzaakt te doen wat hij toen al aankondigde.
Zes miljoen heeft de minister beschikbaar voor de sportverenigingen in Nederland. "Dat is een fooi, een belediging voor de sportwereld", foetert Kok.
Iedereen weet natuurlijk ook wat er gaande is.
Roel Kok, voorzitter voetbalverenging ATC '65
Het gebrek aan hulp blijft niet zonder gevolgen. Gisteren stond de Algemene Leden Vergadering van ATC '65 op de agenda. De contributie gaat met iets meer dan tien procent omhoog. De contributieverhoging houdt gelijke tred met de CPI, de Consumentenprijsindex. Dat cijfer staat, vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op 10,4 procent.
"De leden zijn onvoorwaardelijk akkoord gegaan", geeft Kok aan. "Iedereen weet natuurlijk ook wat er gaande is."
Voorzitter Roel Kok van ATC'65 is woedend

Reactie FNV

Een klap in het gezicht van sportverenigingen, vrijwilligers en de honderdduizenden amateursporters in Nederland. Dat is de eerste reactie van FNV Sport & Bewegen op het besluit van de minister om geen extra geld voor sportclubs te reserveren. Veel clubs zitten nu al financieel in de problemen door de hoge energieprijzen. En dan moeten de koude wintermaanden nog komen.
"Het is echt ongelooflijk. We hebben het hier over de minister van Langdurige Zorg en Sport", zegt Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Sport & Bewegen. "Je zou denken dat ze wel snapt dat sport een belangrijke rol speelt als het gaat om gezondheid en preventie. De minister vliegt wel even naar Qatar voor topsporters, maar naar de honderdduizenden breedtesporters en de mensen die werken in de sector kijkt ze niet om."

Belangenorganisatie amateurvoetbal

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) zijn teleurgesteld dat minister Conny Helder (Sport) niet meer wil doen voor sportverenigingen die in acute nood komen door de stijgende energieprijzen. "De minister lijkt niet bereid om binnen het kabinet te strijden voor meer financiële steun voor verenigingen. Alle fracties in de commissie vinden een noodfonds van zes miljoen euro onvoldoende. Waarom toont juist de minister voor Sport dan zo weinig empathie richting de verenigingen?", zegt Ben van Olffen van BAV.
Voor sportclubs die veel energie gebruiken kunnen naast het noodfonds ter waarde van zes miljoen euro, ook aanspraak maken maken op de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb).
Dat gaat veel te lang duren voor verenigingen, de energierekening moet elke maand betaald worden.
Ben van Olffen, Belangenverenging Amateurvoetbal
Roel Kok kent die TEK-regeling. Hij stelt dat daar in Hengelo nooit genoeg in zit om de noodlijdende sportverenigingen in die gemeente te helpen. "De TEK-regeling komt er mogelijk pas in maart", krijgt Kok bijval van Ben van Olffen van BAV. "Dan moeten clubs nog een aanvraag doen en wachten op het geld. Dat gaat veel te lang duren voor verenigingen. De energierekening moet elke maand betaald worden."

Enkele euro's

Maar ook nu al moet de tering naar de nering gezet worden. Voor clubvoorzitter Roel Kok zit er niet anders op dan een gedwongen contributieverhoging. Die volgens hem nog meevalt als je bedenkt dat het neerkomt op een bedrag van enkele euro's per maand. Hij verwacht niet dat leden zullen afhaken als gevolg van de gestegen contributie.
Maar Kok weet ook dat alles duurder wordt. De dagelijkse boodschappen zijn een stuk duurder geworden. De energieprijzen zijn omhooggeschoten, ook voor particulieren. Ouders die meerdere kinderen aan het sporten hebben, merken die contributieverhoging uiteraard net iets sterker. "Wij zullen er alles aan doen om mensen binnenboord te houden", stelt Kok.
Het kan uitsluitend omdat de vrijwilligers het hier doen.
Roel Kok, voorzitter van voetbalverenging ATC '65
Maatregelen waren onontkoombaar om als verenging met een gezonde begroting te kunnen werken, aldus Kok. En daarbij is een contributieverhoging geen garantie dat financiële problemen buiten de deur gehouden kunnen worden. "De begroting van een club leunt op drie pijlers", legt Kok uit. "Contributie, kantine-inkomsten en sponsorinkomsten. En dat laatste is het eerste wat geraakt wordt. De onzekerheid maakt begroten moeilijk."

Bijval

Dat het nu nog zo kan heeft een verenging als ATC '65 te danken aan de vele vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor de club. "Het kan uitsluitend omdat de vrijwilligers het hier doen."
Kok krijgt bijval van voorzitter Daniel Klijn van het Register Voor Vereniging Bestuurders. "Een betrokken minister voor sport zou de één miljoen vrijwilligers bij sportverenigingen juist nu een hart onder de riem moeten steken. In plaats daarvan bezorgt de minister verenigingsbestuurders nog meer kopzorgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.