Nieuws

Bewoners leven in permanente angst voor huurbaas: "Ze komt zonder waarschuwing binnen"

Voormalig ouderencomplex De Vijverhof in Steenwijk
Voormalig ouderencomplex De Vijverhof in Steenwijk © RTV Oost
Een groep huurders uit Steenwijk staat woensdag in de rechtbank voor een kort geding tegen hun huurbaas. De groep vindt dat ze wordt uitgebuit door de beheerder van het pand. Ze worden gedwongen klussen te doen en voortdurend wordt er gedreigd dat ze uit hun woning worden gezet. De bewoners vragen de rechter nu om het contract te beoordelen.
Antikraken is voor pandeigenaren een beproefd middel om een oud gebouw in aanloop naar de sloop of verbouwing te beheren en toch nog wat huurpenningen te ontvangen. In tijden van woningnood is antikraken voor steeds meer mensen nog de enige mogelijkheid om toch nog een dak boven het hoofd te hebben.
Veel bewoners voelen zich onveilig in het voormalige ouderencomplex de Vijverhof. Intimidatie, huisvredebreuk en chantage door de beheerder van het pand is volgens huurders aan de orde van de dag. Hoe ver moet je gaan om aanspraak te kunnen blijven maken op zo’n tijdelijke antikraak-woning? De rechter moet daar woensdag in kort geding duidelijkheid over geven.

Constante onzekerheid

“Iedere dag die onzekerheid, die angst of ik haar zal tegen komen op de gang. En wat de beheerder dan zal zeggen. Om het minste of geringste wordt gedreigd met huisuitzetting en dat zorgt ervoor dat je nooit rust hebt.” De huurster die dit zegt wil anoniem blijven om represailles te voorkomen. Andere huurders bevestigen haar angstgevoel, iedereen zegt ermee te maken te hebben.
“Laatst was een huurder een paar dagen naar haar moeder elders in het land. Ze zou een dag of tien weg blijven en dat wisten wij ook. Na vijf dagen komt de beheerder ons ophalen omdat we moeten helpen om de woning te ontruimen. We worden gedwongen om alle inboedel op de gang te zetten. Waarom dat moet, is ons niet duidelijk, maar de beheerder vindt dat ze de huurster per direct de toegang mag ontnemen. En als wij niet meewerken met de ontruiming worden wij ook het huis uitgezet.”

'Intimidatie'

Het is één van de vele tientallen voorbeelden waarbij sprake lijkt te zijn van chantage of intimidatie. Ook als bewoners weigeren om de beheerder te helpen met het sjouwen van witgoed van de beheerder zelf, wordt direct gedreigd dat het contract wordt stop gezet. De beheerder van de Vijverhof Steenwijk neemt het volgens bewoners niet zo nauw met de regels en wetten.
In deze video vertellen Vijverhof-bewoners over hun ervaringen:
Huurders van de Vijverhof in Steenwijk vertellen over uitbuiting en chantage door vastgoedbeheerder

‘U moet het pand verlaten’

Alle Vijverhof-bewoners kregen in oktober een mail waarin de huur werd stop gezet. Iedereen moest op uiterlijk 11 november het pand verlaten hebben. Omdat dat volgens de bewoners te kort dag is en omdat er geen vervangende woonruimte beschikbaar is, heeft een deel van hen een advocaat ingeschakeld.
In kort geding moet de rechter beoordelen of het rechtmatige huurcontracten betreft waardoor de huurders ook huurdersbescherming hebben. Volgens de beheerder gaat het echter om beheerscontracten en is van huur daarom geen sprake.
De vastgoedbeheerder maakt er geen geheim van dat ze de vrijgekomen woonruimtes direct weer wil verhuren. In haar nieuwe plan zijn arbeidsmigranten de doelgroep. De huidige huurders hebben nu al medelijden met de nieuwe bewoners. “Deze groep arbeidsmigranten is zo mogelijk nog kwetsbaarder dan de mensen die er nu wonen. Zij kennen de taal en de wetten niet en zullen ongetwijfeld de volgende slachtoffers zijn.”

Angstcultuur

De bewoners spreken van een 'permanente angstcultuur'. Vorige week nog moest de politie ingrijpen toen de vastgoedbeheerder in de avond plotseling besloot dat opnieuw één van de huurders per direct het pand moest verlaten.
De 21-jarige vrouw voelde zich bedreigd door de beheerder en belde 112. Het was niet de eerste keer dat de politie voor de deur stond bij het gebouw in de wijk Oostermeenthe.

Dreigende sfeer

De dag na deze dreigende huisuitzetting had RTV Oost interviews gepland met een aantal huurders van de Vijverhof. Vanwege de dreigende sfeer in het gebouw is besloten die interviews ergens anders te doen. Aan de eettafel bij één van de ouders in Tuk komen bizarre verhalen over de tafel.
De ouders van Gwenda horen de verhalen gelaten aan. Na afloop van de interviews reageert vader Jan van Dijk: “Sorry, maar ik ben er een beetje stil van. Het doet wel wat met je als je hoort waar je dochter mee te maken krijgt. Ze wilde op 20-jarige leeftijd op zichzelf gaan wonen en wij hadden nooit verwacht dat ze in zo’n bizarre wereld terecht zou komen. Het is diep triest dat dit soort dingen in Nederland kunnen voorkomen.”
Honderden app-berichten en mailtjes zijn er in de afgelopen tijd naar de bewoners gestuurd. Ook hier zijn de insinuaties en verkapte dreigementen niet van de lucht.
Fragment uit een app-bericht van de vastgoedbeheerder aan de huurders
Fragment uit een app-bericht van de vastgoedbeheerder aan de huurders © RTV Oost

Precaire woonvormen

“Als de beheerder van jouw woning in hetzelfde gebouw woont, waardoor je haar ieder moment tegen kunt komen. Als die beheerder op ieder moment van de dag over de gang loopt en zonder waarschuwing met een lopersleutel jouw woning in kan komen, dan heb je op den duur geen enkele rust meer in je hoofd.”
Abel Heijkamp is woordvoerder van de Bond Precaire Woonvormen en hoort verhalen als die van de Steenwijkse Gwenda vrijwel dagelijks.
“Ieder geluidje dat je hoort, iedere deur die dicht valt, steeds denk je als huurder direct aan de beheerder. Die heeft zichzelf met dubieuze wooneisen en onwettelijke acties in het hoofd genesteld van die huurder. Je lijkt niet meer te kunnen ontkomen aan het schrikbeeld. Je kunt er op den duur behoorlijk paranoia van raken. Dat dit in Nederland gebeurt, is schandelijk.”
De inmiddels lang slepende affaire rond de Vijverhof in Steenwijk staat volgens Heijkamp niet op zich. In vrijwel iedere stad in Nederland worden gebouwen verhuurt als antikraak. Ervaringen als in Steenwijk komen ook voor in Utrecht, Breda, Enschede of Eindhoven.
In deze video vertelt Abel Heijkamp over het schrikbewind van sommige verhuurders:
"Huurrechten komen steeds verder onder druk te staan" volgens Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen
De ervaringen in Steenwijk zijn stuitend. Ook voor Heijkamp, die zich ondanks alle ervaring die hij inmiddels heeft, toch weer lijkt op te winden over de afhankelijke positie van de huurders in Steenwijk. "Erg dubieus dit, je kunt je afvragen of hiermee mensenrechten geschonden worden."

'Antikraak enige optie'

René Bijker is 51 jaar en woont sinds anderhalf jaar in één van de appartementen in de Vijverhof. Hij is één van de bewoners die het kort geding heeft aangespannen. “Ik kwam hier terecht na de scheiding van mijn vrouw. Ik stond op straat, kon niet op korte termijn over een huurwoning beschikken en deze antikraak was de enige optie om een dak boven m’n hoofd te krijgen.”
Bewoners René Bijker is de uitbuitingen en chantages in de Vijverhof zat en stapt met andere bewoners naar de rechter
Bewoners René Bijker is de uitbuitingen en chantages in de Vijverhof zat en stapt met andere bewoners naar de rechter © RTV Oost
René vertelt over huurders die zich hebben laten intimideren en inmiddels verhuisd zijn. Hij ziet de laatste weken dagelijks nieuwe mensen met tassen en koffers het gebouw binnen lopen. Vaak zijn het buitenlanders die geen Nederlands praten.
“Onlangs leek het er even op dat het toch weer goed zou komen tussen mij en mijn ex-vrouw. Ze was hier op bezoek en we belandden uiteindelijk in de slaapkamer. Volwassenen doen daar ook overdag soms wel eens dingen”, zegt hij glimlachend.
“Ineens hoor ik een sleutel in het slot van mijn appartement en ik hoorde de deur open gaan. De beheerder kwam mijn woning in zonder dat ik daarvan wist. Door hard vloekend tekeer te gaan is ze de deur weer uit gelopen maar dit is nou precies waar je in dit gebouw continu rekening mee moet houden. Ik heb er dus meteen een ander cilinderslot in gezet. Is ze nou helemaal besodemieterd.”
Ook Gwenda verving haar deurslot na een dergelijke ervaring. Vader Van Dijk: “Ik heb dat nieuwe slot er direct voor m’n dochter in gezet. Ik doe hier ook geen oog dicht als ik weet waarin zij elk moment verzeild kan raken.”
Gwenda vult haar vader aan: “De beheerder moet geprobeerd hebben bij mij binnen te komen want een paar dagen later wist ze ineens dat ik het slot vervangen had. En toen kreeg ik weer gedonder. Omdat ze geen toegang meer had, zou ik volgens haar nu een kraker zijn in plaats van een antikraker. En daarom moest ik per direct het huis uit.”

Huisvredebreuk

“Dat zijn praktijken die we vaker horen”, zegt Abel Heijkamp van de Bond voor Precaire Woonvormen. “Zonder toestemming binnen treden van een woning is huisvredebreuk. Dat is tegen de wet, illegaal. En die beheerder weet dat. Maar door het toch te doen heeft en houdt ze de huurders onder een soort schrikbewind.”
De klachten over het beheer van de Vijverhof gaan al terug tot in 2017. In dat jaar vertrokken de laatste ouderen uit de serviceflat en sindsdien worden de appartementen tijdelijk verhuurd aan een ieder die direct woonruimte nodig heeft. Dat kwam de gemeente Steenwijkerland ook goed uit. Welzijnsorganisatie ‘Sociaal Werk De Kop’ zoekt namens de Steenwijkerland naar passende woonruimte in noodsituaties. Door het woningtekort kon de stichting hulpvragers nergens plaatsen, maar in de Vijverhof was altijd wel een plekje.
Sociaal Werk de Kop heeft dus ook regelmatig hulpvragers doorgestuurd naar Aandacht Vastgoed BV, de partij die het complex in beheer heeft.
Gemeenteraadslid Tilko Gernaat van de Christelijke Partij Burgerbelangen Steenwijkerland
Gemeenteraadslid Tilko Gernaat van de Christelijke Partij Burgerbelangen Steenwijkerland © RTV Oost
Gemeenteraadslid Tilko Gernaat van Christelijke Partij Burgerbelangen meent dat de gemeente daarom een verantwoordelijkheid heeft naar die bewoners die nu in de problemen zijn geraakt.
“Je hebt als gemeente een zorgplicht. Er is een verplichting om je in te spannen om te voorkomen dat jouw inwoners op straat komen staan. En hoewel de gemeente geen partij is in dit privaatrechtelijke geschil tussen een vastgoedbeheerder en een groep huurders, de gemeente heeft wel een verantwoordelijkheid voor die bewoners. Ze heeft mensen uiteindelijk ook zelf doorverwezen naar de Vijverhof via welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop.”
Aletta Makken, gemeenteraadslid van Veur Elkaar, heeft eveneens geen goed woord over voor de afwachtende houding in het gemeentebestuur. “Het is een schande dat de gemeente blijft staan toekijken terwijl mensen hier als een hond behandeld worden. Steenwijk moet echt ingrijpen.”
In deze video raadsleden Makken en Gernaat over de verantwoordelijkheid van Steenwijkerland:
Gemeenteraadsleden van Steenwijkerland over de kwestie Vijverhof

Kort geding

“Het misbruik, de intimidaties en chantage is niet de inzet bij het kort geding”, vertelt de assistent van advocaat Etienne Prins die de groep bewoners vertegenwoordigt.
“Het gaat ons erom dat ook in dit geval het Nederlandse huurrecht van toepassing is. De vastgoed beheerder meent van niet omdat het beheerscontracten genoemd zijn. Volgens ons is sprake van huur als je maandelijks voor onbepaalde tijd een substantieel bedrag betaalt en daar bovenop de maandelijkse energiekosten worden doorberekend. Daar is in dit geval duidelijk sprake van.”
Sommige huurders betalen maandelijks in totaal ruim 600 euro aan Aandacht Vastgoed, voor een slecht geïsoleerd appartement in een gebouw dat in verval is.

‘Direct een groot probleem’

Gemeenteraadsleden Gernaat (CPB) en Makken (Veur Elkaar) zijn het niet altijd met elkaar eens, deze keer is dat wel het geval. “Als de rechter straks oordeelt dat de bewoners er toch uit moeten, dan heeft de gemeente direct een groot probleem. Want dan staan er ineens vijftig mensen op straat, waar ga je zo snel met zoveel mensen naartoe? Want de daklozenopvang zit al tot de nok toe vol.”
Gernaat wijst het gemeentebestuur op de zorgplicht voor haar inwoners en Makken vindt dat Steenwijkerland moet gaan bedenken hoe ze in de toekomst met dergelijke kwesties om gaat. “Ze zullen van tevoren toch duidelijke afspraken moeten gaan maken met de vastgoedeigenaar en met de beheerder van een dergelijk pand.”
De beheerder die namens Aandacht Vastgoed BV het complex beheert, wil ondanks herhaaldelijk verzoek geen reactie geven. Vastgoedeigenaar Queenstaete 2 BV in Den Haag reageert helemaal niet op onze verzoeken.
Het kort geding dient woensdagmiddag bij de rechtbank in Zwolle. Naar verwachting zal de rechter binnen enkele dagen uitspraak doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.