Nieuws

Urenlang in een taxibusje om op school te komen: "Als die taxi tenminste komt"

Hanneke Poelmans en haar zoon Tije en Marthijs van Beek met zijn zoon Stijn
Hanneke Poelmans en haar zoon Tije en Marthijs van Beek met zijn zoon Stijn © RTV Oost
De vriendjes Stijn en Tije zitten allebei op de Ambelt in Zwolle, een school waar ze speciaal onderwijs krijgen. Ze hebben het daar naar hun zin. Alleen het vervoer van en naar school is een probleem. "Door personeelstekort weet je nooit wanneer hij aankomt of wordt opgehaald."
In de woonkamer in Zwolle schudt Marthijs van Beek zijn hoofd. Hij is de vader van Stijn, die gebruik maakt van een taxibusje om op De Ambelt te komen. "Hij wordt standaard een uur te laat opgehaald en thuisgebracht. Omdat er personeelstekort is, krijg ik te horen." Stijn is niet de enige die daar last van heeft. De moeder van Tije, Hanneke Poelmans, vertelt over een ouderavond aan het begin van het schooljaar: "De directeur vroeg aan de aanwezige ouders wie er problemen had met het taxivervoer. De helft van de ouders stak zijn hand op."
Stijn en Tije zitten allebei op een school dat speciaal onderwijs geeft. Alleen om daar te komen, is niet altijd even makkelijk.
Vervolgens vroeg de directeur of de ouders elkaar konden helpen, legt Poelmans uit. "Ik heb dat daarna gedaan. Wij brengen Tije zelf met de auto, omdat dat voor hem minder prikkels geeft. Toen heb ik de ouders van Stijn gevraagd of we konden helpen." Een tijdje kon Stijn zo meerijden met z'n vriend Tije. Nu gaat Stijn weer met de taxi, met de vroege shift, wat tot nu toe wel beter gaat.

Landelijk probleem

Het vervoer van leerlingen naar bijvoorbeeld locaties voor speciaal onderwijs loopt op veel meer plekken niet op rolletjes. Tot in de Tweede Kamer is het probleem al aangekaart. "Als je vraagt naar een oplossing, geven ze niet thuis", zucht de vader van Stijn. "De communicatie met het taxibedrijf is niet goed. En als je al iemand te pakken krijgt, gooien ze het op het personeelstekort." Het taxibedrijf wilde niet reageren op vragen van RTV Oost.

Vergoeding

Hanneke Poelmans zit met een ander probleem. Omdat Tije niet met de taxi gaat, wordt hij door een van zijn ouders dagelijks gebracht en gehaald. Zij krijgen daarvoor een vergoeding van de gemeente. "Maar die is dit schooljaar gehalveerd", aldus Poelmans. "En dat in tijden van inflatie en hoge benzineprijzen."
De gemeente Zwolle laat schriftelijk weten zich aan de regels te houden. "We volgen het basisnormbedrag leerlingenvervoer zoals door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangegeven.

Stress

"Het punt is", legt Marthijs van Beek uit, "we hebben geen andere keuze. Stijn is al van school naar school gegaan. Nu heeft hij eindelijk zijn plek gevonden. Maar van dit soort scholen heb je er geen acht of negen in Zwolle. Er is er maar een." Volgens de ouders van Stijn en Tije moet er zorgvuldig worden omgesprongen met kwetsbare kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan. "Dan moet de dag niet gestresst beginnen of eindigen met vervoer waar je niet op kunt vertrouwen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.