Nieuws

De vaandeldrager van Rembrandt vanaf vandaag te zien in Rijksmuseum Twenthe

De vaandeldrager van Rembrandt is nu te zien in Rijksmuseum Twenthe
De vaandeldrager van Rembrandt is nu te zien in Rijksmuseum Twenthe © Collectie Nederland / RTV Oost
Nederland kocht voor 175 miljoen euro De Vaandeldrager, het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Het Rijk betaalde 150 miljoen euro mee, de rest werd bijeengebracht door verschillende fondsen. Omdat het schilderij grotendeels met belastinggeld is betaald, maakt het nu een jaar lang een rondreis langs alle provincies. Vanaf vandaag is het portret van Rembrandt als Vaandeldrager te zien in het Rijksmuseum Twenthe.
"Dit is heel bijzonder, omdat het schilderij sinds de achttiende eeuw niet meer in Nederland is geweest", zegt Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe. "Het is een geweldig schilderij, het spat werkelijk van de muur af"
De Vaandeldrager
De Vaandeldrager © Collectie Nederland

Dikke man

"Het schilderij staat in het rijtje vroege werken van Rembrandt", zegt Odding. "Hij was 30 jaar toen hij het schilderde en het markeert het begin van een enorme ontwikkeling van Nederlands beroemdste schilder. Dit schilderij maakte hij zes jaar voor De Nachtwacht. Je kunt De Nachtwacht al een beetje in dit schilderij terug zien; het heeft hetzelfde dramatische licht-donker effect, het realisme en dezelfde psychologische invoeling. Het is absoluut één van zijn vroegere topwerken."
Het publiek dat vandaag het schilderij voor het eerst ziet, is verrast. "Ik vind het heel mooi. Het is een beetje een stevige man maar het is echt een prachtig schilderij als naar de nuances kijkt", zegt een bezoekster.

Voorloper Nachtwacht

De vaandeldrager wordt beschouwd als één van de meesterwerken van Rembrandt. Het vertelt iets over de geschiedenis van Nederland. Een vaandeldrager liep vroeger in de Tachtigjarige Oorlog voor het leger uit. In de tijd van Rembrandt was het niet meer dan een erebaantje voor de rijken.
Op de vraag of De vaandeldrager een zelfportret van Rembrandt is, kan aangenomen worden dat hij in ieder geval zichzelf als model nam. Het vermoeden is dat Rembrandt dit schilderij maakte als voorbeeld om op deze manier opdrachten van de schutterij binnen te halen. Het werd zijn artistieke doorbraak, want vier jaar later kreeg hij de opdracht om De Nachtwacht te schilderen.
De vaandeldrager van Rembrandt vanaf vandaag te zien in Rijksmuseum Twenthe

Hedendaagse vaandeldrager

De vaandeldrager is tot 31 december te zien in het Rijksmuseum Twenthe. Tegenover het zeventiende-eeuwse werk hangt een hedendaagse serie vaandeldragers van de Marokaanse Nour-Eddine Jarram (1956). Hij heeft zich hierbij laten inspireren door Rembrandts werk. "Daarin zie je dat de traditie van Rembrandt nog steeds levend is", zegt Odding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.