Nieuws

Duizenden kerstbomen minder door droge zomer: "Nog nooit zo extreem"

Door de droogte zijn veel kerstbomen geel gekleurd en daardoor onverkoopbaar
Door de droogte zijn veel kerstbomen geel gekleurd en daardoor onverkoopbaar © RTV Oost
Verschillende Overijsselse kerstboomkwekers hebben dit jaar een stuk minder bomen vanwege de droogte van afgelopen zomer. Dat blijkt uit een rondgang langs kwekers door RTV Oost. Bij Lammersen Kerstbomen in Enschede zijn zelfs rond de tweeduizend bomen kapotgegaan. "Dit is me nog nooit eerder overkomen", zegt eigenaar Jan Lammersen.
"Kerstbomen zijn dennen", zegt Lammersen. "Die hebben natuurlijk water nodig, maar afgelopen zomer was extreem droog. 2021 was redelijk nat. 2019 en 2020 waren ook droog, maar niet zo erg als dit jaar."
Bomen moeten Twents kunnen proaten
Jan Lammersen, kweker kerstbomen
Minder bomen zorgen er niet voor dat Lammersen in de problemen komt met de verkoop. Wel kocht hij bij een andere partij bomen in. Hiervoor zocht hij het dicht bij huis. "Bomen moeten Twents kunnen proaten", zegt de Enschedeër. "Ze moeten uit de buurt komen. Ik ben onder meer in Overdinkel geweest. Ik moet weten waar de bomen vandaan komen en wat de kwaliteit is."
We gingen langs bij de Enschedeër:
Veel kerstbomen gesneuveld door droogte in zomer

Bomen stilgestaan in groei

Ook Heuven Kerstbomen uit Raalte heeft minder eigen kerstbomen. "Door de droogte van deze zomer is het uitzoeken in de velden en in het bos beperkt", schreef eigenaar Harrie Heuven op Facebook. Heuven merkte dat de bomen ook trager groeiden door de droogte. "In de afgelopen zomer stonden ze stil in de groei. In september viel de eerste regen, daardoor en door de regen van de laatste dagen herstellen ze. Daarnaast heb ik bomen ingekocht. Zo heb ik gelukkig toch voldoende bomen voor klanten."

Sproeien

Brandon Elferink, mede-eigenaar van een kweekbedrijf in Harbrinkhoek, Enter en Bornerbroek heeft er minder last van omdat hij afgelopen zomer sproeide. "Dit deden we in de nacht. De zon is dan onder, waardoor de bomen water kunnen opnemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.