Nieuws
In IJsselmuiden werd ruim 5000 jaar geleden al gewoond, geleefd en gewerkt

In IJsselmuiden werd in de prehistorie al gewoond, geleefd en gewerkt. Dat blijkt uit de vondsten die zijn gedaan bij opgravingen in het Sonnenbergkwartier. Archeoloog Jasper Vosselman schat in dat de gesteenten die zijn gevonden dateren uit de periode van 3000 tot 3600 voor Christus.
"De vondsten in IJsselmuiden zijn uniek" zegt Vosselman. Niet eerder zijn daar vondsten gedaan die duiden dat daar zo lang geleden al mensen woonden. "Wat we met name hebben gevonden is afval, maar dat vertelt zeker wat over de historie."
De archeoloog bedoelt daarmee dat het gaan om scherven van vuurstenen. Deze scherven zijn ontstaan bij het bewerken van deze stenen tot gereedschappen.

Trechterbekercultuur
Ook is er een bijl en een aardewerken pot gevonden die typerend zijn voor de trechterbekercultuur. Deze cultuur kwam met name voor in Groningen en Drenthe. Archeologen gaan ervanuit dat voorwerpen die zijn gevonden vroeger als gift bij een graf zijn gedaan. Resten van graven uit de prehistorie zijn in IJsselmuiden niet gevonden. Waarschijnlijk zijn vergaan door het grondwater wat in dat gebied behoorlijk hoog staat.
In IJsselmuiden werd in de prehistorie al gewoond, geleefd en gewerkt zo blijkt uit archeologisch onderzoek.
Onderzoek
De stenen en de scherven die zijn opgegraven, zijn voor een archeologisch onderzoek naar Raap in Zutphen gebracht. Daar werd al snel duidelijk uit welke periode deze ongeveer afkomstig zijn. Er volgt nog een nauwkeuriger onderzoek waarmee nauwkeuriger vastgesteld kan worden uit welke periode de stenen komen die in IJsselmuiden zijn gevonden.
