Nieuws

Wethouder Steenwijkerland zwicht voor druk omwonenden biomassacentrale

Biomassacentrale IceBear in Steenwijk
Biomassacentrale IceBear in Steenwijk © RTV Oost
Wethouder Bram Harmsma heeft vanmiddag toegegeven aan de eis van omwonenden van de biomassacentrale in Steenwijk. Zij willen dat de gemeente het advies terzijde legt dat een ingehuurd adviesbureau onlangs opstelde over de overlast door de centrale. Ze krijgen hun zin, nu de gemeente ook besluit het bureau niet meer in te huren. "Maar niet omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling", aldus Harmsma.
Het vertrouwen van omwonenden van de biomassacentrale was de laatste maanden tot een dieptepunt gezakt, er was zelfs al een juridische procedure tegen de gemeente in voorbereiding. Omdat ook de wethouder liever met de bewoners samen werkt dan strijd te voeren, werd vanmiddag opnieuw een gesprek georganiseerd.
"We willen constructief samenwerken met de actieve omwonenden om de overlast van IceBear weg te nemen", zegt wethouder Bram Harmsma. "Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk doel voor ogen."

'Twintig keer meer dan toegestaan'

Het comité van omwonenden tegen de overlast van Ice Bear heeft het geluk dat een aantal leden expert is in de problemen waarmee men te maken heeft. Zo werd duidelijk dat in het rapport van adviesbureau Oosterveen & De Groot verkeerde waarden als uitgangspunt genomen werden in de meting van de giftige stof formaldehyde.
Volgens de omwonenden moet de Europese norm gehanteerd worden en die zegt dat de fabriek de norm voor de maximale uitstoot van formaldehyde ruim twintig keer overschrijdt. Het rapport van het ingeschakelde adviesbureau spreekt van 'geen noemenswaardige overschrijding'.
De omwonenden eisten vanmiddag van de wethouder dat het adviesrapport aan de kant wordt gelegd en dat het college in de toekomst geen opdrachten meer geeft aan Oosterveen & De Groot. De wethouder heeft dat toegezegd.
"Het college heeft geen enkele twijfel over de expertise van het juridisch advies van Oosterveen & De Groot, laat daar geen misverstand over bestaan", zegt wethouder Harmsma. "We begrijpen dat de omwonenden wantrouwen houden zolang we met dit bureau aan deze kwestie blijven werken. We willen ook met de bewoners in gesprek blijven en als teken van welwillendheid heb ik deze toezegging gedaan. Het adviesbureau zal in deze kwestie in de toekomst niet meer worden ingehuurd door de gemeente."

Schuldbekentenis

Dat de wethouder de samenwerking met het omstreden adviesbureau los laat, moet worden gezien als een schuldbekentenis, zeggen omwonenden Gerben Rozeman en André Otten. "Het college is onmachtig, want ze heeft de expertise niet in huis om met deze kwestie om te kunnen gaan. Dat dit juridisch bureau op de hand is van de biomassacentrale, dat was voor ons vanaf het begin al duidelijk."
Rozeman en Otten zijn wel blij met de toezegging van wethouder Harmsma. "Uiteindelijk strijden wij natuurlijk ook veel liever aan de zijde van de gemeente tegen de overlast."

'Metingen verouderd'

Eerder bleek al dat de gemeente de metingen naar stof en geluid ook aan de kant legt omdat die gegevens inmiddels verouderd zijn. "De metingen zijn uitgevoerd in juni en dat is te lang geleden", zei Harmsma vorige week tijdens een informatie avond. Als die metingen niet worden meegerekend heeft het rapport van Oosterveen & De Groot sowieso al weinig waarde omdat dat zich baseert op dezelfde data.
Wethouder Harmsma wil spoedig nieuwe metingen laten uitvoeren. "Maar bedrijven die dit kunnen zijn er niet veel." Mogelijk moeten de omwonenden van Ice Bear daarom opnieuw lang wachten op meer duidelijkheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.