nieuws

Zwolle trekt armoedegrens voorlopig niet op

Stadhuis in Zwolle
Stadhuis in Zwolle
Zwolle trekt de huidige armoedegrens van 110 procent van het sociaal minimum voor haar inwoners voorlopig niet op. Dat zegt wethouder Nelleke Vedelaar naar aanleiding van een motie uit de raad om de armoedegrens voor de laagste inkomens te verhogen, zo meldt de Stentor.
Tot en met 2017 laat de gemeente monitoren wat de effecten van het Zwolse armoedebeleid zijn op de verschillende groepen mensen met lage inkomens. Pas daarna volgen eventueel aanpassingen.

Kwijtscheldingen en financiële tegemoetkomingen

Met de huidige armoedegrens bereikt Zwolle zo'n 10 procent van de Zwolse huishoudens. Het optrekken van die armoedegrens voor Zwolse minima naar 115 procent van het sociaal minimum zou 800 huishoudens in Zwolle helpen. Zij hebben recht op kwijtscheldingen en andere steun van de gemeente.
Gaat de Zwolse gemeenteraad voor 120 procent, dan komen er nog eens 800 huishoudens bij. Dat zou de gemeente Zwolle jaarlijks 444.000 euro per jaar extra kosten, blijkt uit een onderzoek dat wethouder Vedelaar van Sociale Zaken heeft laten doen.
Vedelaar stelt dat ophoging naar 115 of 120 procent risico's met zich meebrengt. Omdat het om open einderegelingen gaat kan de doelgroep fors toenemen en het de gemeente meer kosten. Ook kan de collectieve ziektekostenverzekering voor deze groep duurder uitvallen voor de gemeente. Ook beschermingsbewind en de bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen kan de kosten verder opjagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.