Nieuws

Immanuel Kampen kan eindelijk losgaan op het Weihnachtsoratorium van Bach

Concertkoor Immanuel Kampen
Concertkoor Immanuel Kampen © Ina Brouwer
Twee jaar heeft concertkoor Immanuel uit Kampen de uitvoering van het Weihnachtsoratorium uit moeten stellen. In 2020 en 2021 gooide het coronavirus de hele boel op slot. Zingen deden de leden alleen thuis. Gerepeteerd voor het bekende werk van Bach werd er wel, maar dan via Zoom. Vrijdag 9 december mag het koor dan eindelijk losgaan in de Buitenkerk in Kampen.
Koorlid Bert Tijssen heeft het samen zingen echt gemist. "Er is niets mooiers dan zingen in een koor", meent hij. " Je kunt niet op je mobieltje of aan iets anders denken. Je schakelt helemaal af."
Vooral de laatste weken voor een uitvoering zijn de zangers alleen maar met de muziek bezig. "Je hebt de generale repetities met het orkest erbij. En tussendoor wordt er nog fijngeslepen. Die muziek gaat helemaal door je heen." Het 65 leden tellende koor repeteert wekelijks in de burgwalkerk.
De muziek gaat helemaal door je heen
Bert Tijssen, zanger bij concertkoor Immanuel
Voor het Weihnachtsoratorium van Bachg geldt dat misschien nog wel meer. Dirigent Sander van den Houten noemt de uitvoering dan ook erg ambitieus, want het zingen van Bach is moeilijk: "Het is een feestelijk stuk, dat uit zich vaak in hoge noten voor vooral de sopranen en tenoren." Hij heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt: "We zijn er al twee jaar mee bezig. Die noten zitten nog wel ergens in het toongeheugen."

Er moet geld bij

Ondanks alle voorbereidingen wordt het werk slechts één keer opgevoerd. Voor elke uitvoering en voor de generale repetities moeten er solisten en musici worden ingehuurd en de kosten lopen al gauw tegen de tienduizend euro. Voorzitter Dorothé Bos: "Bij elk concert moet er geld bij. We hebben bij een concert onze eigen vaste achterban hard nodig als publiek. En als we elders een concert doen, dan missen we die. We hebben het eens geprobeerd in Enschede, maar toen hadden we veel te weinig publiek."

Derde Kerstdag

Het Weihnachtsoratorium van Bach bestaat uit zes cantates. Zes delen, voor zes zondagen. Elk deel duurt ongeveer 25 minuten. Toen Bach het werk in 1734 schreef, was er behalve een Eerste en een Tweede Kerstdag zoals wij die kennen, ook sprake van een Derde Kerstdag. Op die dagen werden de eerste drie delen uitgevoerd. De andere drie cantates waren voor Nieuwjaarsdag, de eerste zondag na nieuwjaar en voor Driekoningen.
Het gebeurt zelden dat het hele oratorium op een avond wordt opgevoerd. Van den Houten: "Dat is niet alleen een lange zit voor publiek, maar ook erg zwaar voor de uitvoerenden." Immanuel voert op 9 december alleen de delen 1, 2, 5 en 6 uit. Volgens dirigent van den Houten is dat vooral uit praktische overwegingen, vanwege de orkestbezetting.
Voor het concert in de Buitenkerk in Kampen zijn op de avond zelf kaarten beschikbaar aan de deur.
Meer weten? Hoogtij 4 december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.