Nieuws

Meer G-sporters in Twente dankzij Special Olympics, toch kan het veel beter

Framerunner Thijs Wilps (9) uit Hellendoorn tijdens de Special Olympics in Twente
Framerunner Thijs Wilps (9) uit Hellendoorn tijdens de Special Olympics in Twente © Special Olympics
Dankzij de Special Olympics zijn meer mensen met een verstandelijke beperking in Twente gaan sporten. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Windesheim. Ook zijn meer reguliere sportverenigingen begonnen met het aanbieden van G-sporten.
Toch blijkt uit onderzoek dat de regio Twente er nog lang niet is. Zo blijven de zorg- en onderwijssector achter en ontbreekt er aanbod voor kinderen. "Het merendeel van het aanbod is toegankelijk voor 18 tot 55-jarigen. Daar liggen dus nog kansen", stelt hoofdonderzoeker Ruben Buijserd in zijn onderzoek. "Kinderen gaan vaak naar speciaal onderwijs, wat weer niet altijd lokaal geregeld is. Daardoor zijn ze veel tijd kwijt aan reizen en schiet het sporten er bij in."

Obstakels

Uit een rondgang van RTV Oost in het voorjaar van 2021, nog voor de Special Olympics, bleek al dat (potentiële) G-sporters nog tegen de nodige obstakels aanliepen. Zo was er geen eenduidig beeld van het aanbod van de G-sporten en hoeveel potentiële G-sporters er zijn in de regio. Ook was er weinig vertrouwen bij G-sportteams en -verenigingen in het lokale beleid.
De Special Olympics, het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking, moest daar verandering in brengen. Niet alleen tijdens het evenement afgelopen zomer, maar vooral ook in de 'legacy' na het evenement.

Meer leden, meer evenementen

Uit het onderzoek van Windesheim blijkt dat die doelstelling deels behaald is. Zo zien verenigingen met een aanbod voor verstandelijk beperkte sporters hun ledenaantal groeien. "Bij onder andere Only Friends Twente. Zij groeiden van 12 naar 81 leden. MPM Hengelo heeft ook een flinke groei gemaakt voor het framerunnen, met een groeipercentage van driehonderd procent."
Van 10 juni tot en met 12 juni 2022 vond de ‘Special Olympics’ Twente plaats. Ruim 3.000 sporters met een verstandelijke beperking en hun coaches kwamen vanuit alle windstreken, zelfs uit het overzeese Saba & Bonaire en enkele Europese landen, een weekend lang strijden om het eremetaal. Tijdens het weekend had de Nationale Spelen een social mediabereik van 2 miljoen mensen.
Daarnaast zijn reguliere sportverenigingen begonnen met een G-tak. "Eredivisionist Jolly Jumpers is inmiddels gestart met G-basketbal in samenwerking met Vereniging Aangepast Sporten Tubbergen. Ook hebben meerdere hardloopevenementen sinds 2022 een G-loop structureel opgenomen in het programma. En in Wierden is een nieuw voetbaltoernooi geboren."

Van klein naar populair

"Dit was natuurlijk het doel. Fantastisch om te zien dat een grote groei is in het aantal G-sporters hier in Twente", reageert projectdirecteur Maaike Heethaar van de Special Olympics. "Dit is het resultaat van de Special Olympics. De verenigingen lieten zich zien tijdens het evenement en de potentiële sporters konden alles proberen."
Special Olympics-deelnemer Jimmie heeft zich een speciaal vlam-kapsel aan laten meten.
Special Olympics-deelnemer Jimmie heeft zich een speciaal vlam-kapsel aan laten meten. © RTV Oost / Teun van der Velden
Zo is framerunnen een van de meest populiare G-sporten. "Dat was een kleine sport. Een sport waar je misschien niet direct aan denkt, omdat het niet zo bekend is als bijvoorbeeld hockey of voetbal. Maar een sport die erg geschikt is voor G-sporters. Het is een toegankelijke sport en ook nog eens stoer."

Uitdaging voor zorg en onderwijs

Ondanks het groter wordende aantal G-sporters, blijven de zorg- en onderwijssector achter. Volgens onderzoeker Buijserd willen die organisaties wel meewerken, maar blijft hun waarde onbenut. "De zorg- en onderwijssector blijft achter in de organisatie van sportaanbod. Terwijl hun kennis en expertise van de doelgroep van groot belang is."
De vlam mag niet gedoofd worden
Maaike Heethaar, projectdirecteur Special Olympics Twente
"Er liggen bij die sectoren nog veel kansen", vervolgt Heethaar. "Zorg en onderwijs zijn dé kweekvijver voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar zitten ze op school of wonen ze. Via die organisaties moeten de mensen gemotiveerd worden om te gaan sporten."
"Er is veel draagvlak bij de gemeenten ook samen te gaan werken. Nu is het moment om dit ook daadwerkelijk in te zetten", is de conclusie in het onderzoek. "Tijdens het evenement kwamen aanbieders van sporten, de sporters zelf en andere partijen samen. Dit is een van de waardevolste opbrengsten van het evenement."
De sfeer tijdens de Special Olympics was euforisch
De sfeer tijdens de Special Olympics was euforisch © RTV Oost / Teun van der Velden
De samenwerking tussen verenigingen, zorg, onderwijs, gemeenten en sporters is volgens het onderzoek de sleutel om de G-sport verder te ontwikkelen. Een groot voordeel daarbij is dat al die partijen elkaar ontmoet hebben tijdens het evenement. "Daar zijn nieuwe contacten ontstaan", legt Maaike Heethaar uit. "Je ziet nu al samenwerkingsverbanden ontstaan, tussen bijvoorbeeld speciaal onderwijs en sportverenigingen. Maar ook bij het basketbal dus, waar Aveleijn een grote rol gespeeld heeft in de samenwerking met Jolly Jumpers."

'Vlam niet doven'

Het onderzoek toont aan dat er nog een hoop beter moet in de Twentse G-sport. Heethaar ziet daarin een belangrijke rol voor gemeenten. "Zij hebben hun ambitie uitgesproken. Sommige belemmeringen, zoals dure sportattributen, moeten vergemakkelijkt worden door gemeenten. Als iemand wil framerunnen, maar dat niet kan betalen, help diegene dan. Zorg dat het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk wordt."
Heethaar is blij met alles wat al bereikt is. "Wij hebben met de Special Olympics impact gemaakt. De kracht van het evenement, mensen samenbrengen, heeft iets losgemaakt. Die kracht om samen te werken moet vervolgd worden. De vlam mag niet gedoofd worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.