Nieuws

Vattenfall levert vanaf januari gas aan Twentse gemeenten

De energiecentrale van Vattenfall.
De energiecentrale van Vattenfall. © ANP
De Samenwerkende Twentse Gemeenten (DSTG) Borne, Enschede, Dinkelland, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Wierden en een aantal partners krijgen met ingang van 1 januari 2023 het aardgas dat ze verbruiken geleverd door Vattenfall. Enschede, Hof van Twente en Losser tekenden bovendien een overeenkomst met Twence voor de levering van groengas: een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van zowel Twence als de gemeenten.
Vanwege de Russische inval in Oekraïne zijn sancties ingesteld tegen Rusland. De Samenwerkende Twentse Gemeenten moesten daarom hun contracten beëindigen met aardgasleverancier SEFE Energy, voorheen Gazprom. Vervolgens is een Europese aanbesteding uitgezet voor de levering van aardgas.
Het ministerie van Economsche zaken heeft onlangs in een gesprek met de Twentse gemeenten de sterke aanbeveling gedaan om de lopende contracten met de huidige aanbieder SEFE Energy definitief op te zeggen, mede omdat er sprake is van 'een gerechtvaardigd vertrouwen' bij Vattenfall. Ook zijn er vier deelnemers aan de aanbesteding die op 1 januari 2023 geen contract meer hebben met een aardgasleverancier. In het gesprek is door het ministerie de toezegging gedaan dat de Twentse gemeenten met lopende contracten tot 1 januari 2025 financieel worden gecompenseerd.
Vattenfall kreeg de gunning voor de levering van CO2-gecompenseerd aardgas. Dat is aargas dat na verbranding gecompenseerd wordt, bijvoorbeeld door het planten van bomen.
De overeenkomst met Vattenfall gaat in op 1 januari 2023 en wordt aangegaan voor een periode van vier jaar, met drie optiejaren. Het uitgebrachte aanbod is marktconform. De inkoopprijzen liggen in lijn met de huidige prijzen op de energiemarkt. Die prijzen zijn wel hoger dan de gasprijs van het contract met SEFE Energy.

Groengas van Twence

De gemeenten Losser, Hof van Twente en Enschede krijgen vanaf 1 januari 2023 ook groengas geleverd door Twence. Het groengas komt uit de nieuwe mestverwerkingsinstallatie van Twence in Zenderen. Hiervoor zijn de contracten inmiddels getekend.
In september 2020 hebben Twence en tien Twentse gemeenten een samenwerkingsovereenkomst gesloten met als doel verdere stappen te zetten in de verduurzaming van het energieverbruik.
“Twence kan en wil samen met de aandeelhoudende gemeenten een actieve bijdrage leveren aan de regionale verduurzaming", zegt Marc Kapteijn, algemeen directeur Twence. "We hebben ons ten doel gesteld om in vijf jaar tijd minimaal vijftig procent van het aardgasverbruik van de tien deelnemende gemeenten als groengas op te wekken. Met dit contract vullen we een deel van de overeenkomst in en leveren we een bijdrage aan de duurzaamheidsambities.”
Vanaf 2025 kunnen ook de andere partners in DSTG groengas afnemen van Twence.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.