Nieuws

Begin van proces tegen verdachten aanslagen in Brussel waar Deventerse omkwam

Elita Weah uit Deventer kwam om bij de aanslagen in Brussel
Elita Weah uit Deventer kwam om bij de aanslagen in Brussel © Facebook / Monica Ambrose
Het proces tegen verdachten van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Brussel in maart 2016 is van start gegaan. Bij de aanslagen kwam Elita Weah (41) uit Deventer om het leven. De zaak zou eigenlijk in oktober beginnen, maar werd uitgesteld.
De gecoördineerde zelfmoordaanslagen, twee op het vliegveld Zaventem en een in het metrostation Maalbeek, waren het werk van een terreurnetwerk dat in november het jaar ervoor bloedige aanslagen had gepleegd in Parijs. De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
Elita Weah had kort voor de tragische gebeurtenis nog contact met familie in Deventer. Ze was op het vliegveld aan het inchecken. Weah was onderweg naar de Verenigde Staten om de begrafenis van haar stiefvader bij te wonen.

32 overledenen

In Brussel werden 32 mensen gedood. Een zwaargewonde heeft haar leven eerder dit jaar op 23-jarige leeftijd laten beëindigen omdat het ondraaglijk was geworden. Ze was een van de meer dan driehonderd gewonden die bij de aanslagen in Brussel zijn gevallen. Negen van de tien beklaagden zijn woensdagmorgen in de grote rechtszaal verschenen. Eén wordt bij verstek berecht omdat hij vermoedelijk in Syrië is overleden.
Onder de beklaagden is de Fransman Salah Abdeslam die in Parijs al door een speciale rechtbank voor terrorismezaken levenslang heeft gekregen als dader van de aanslagen in 2015 in die stad. Hij was daar de enige zelfmoordterrorist die zich niet opblies.

Kritiek

Het proces in Brussel is voor een juryrechtbank, het hof van assisen, dat voor een ernstige strafzaak wordt gevormd. Het is woensdag begonnen met de samenstelling van de jury. Er zijn twaalf juryleden en 24 reserve-juryleden nodig en talrijke mensen zijn opgeroepen om zich hiervoor te melden. Vermoedelijk zijn de geselecteerde mensen tijdens het proces volledig met deze rechtszaak bezig en negen maanden uit roulatie.
Er is veel kritiek geweest op de berechting voor een volksjury. Het zou veel sneller en doelmatiger zijn geweest er een speciaal tribunaal van beroepsrechters voor in te schakelen, zoals in Frankrijk sinds 1986 gebeurt bij aan terrorisme gerelateerde strafprocessen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.