Nieuws

Ultimatum boeren aan Provincie Overijssel verloopt, maar vooralsnog geen nieuwe acties

Twee weken geleden stelden boeren het ultimatum
Twee weken geleden stelden boeren het ultimatum © RTV Oost / Chantal Everaardt
Het ultimatum dat tientallen boeren twee weken geleden stelden aan de Gedeputeerde Staten van Overijssel verloopt. De boeren gaven de provincie veertien dagen de tijd om te stoppen met het opleggen van dwangsommen en dreigen met hardere acties. Het opleggen van dwangsommen is niet gestopt, toch zijn er vooralsnog geen nieuwe boerenacties gepland.
Dat blijkt uit een rondgang van RTV Oost.
Sinds 2019 heeft een deel van de boeren, zogeheten PAS-melders, een natuurvergunning nodig om te mogen werken. Door regelgeving konden ze deze echter niet krijgen. Inmiddels heeft de provincie Overijssel meerdere dwangsommen opgelegd aan boeren die zonder de vergunning doorwerken. Daar stopt de provincie niet mee, omdat zij gedwongen worden door een rechtelijke uitspraak.

Protest provinciehuis

Twee weken geleden trokken de boeren naar het provinciehuis in Zwolle. Ze stelden de Gedeputeerde Staten van Overijssel een ultimatum. Als de provincie niet binnen veertien dagen zou stoppen met het opleggen van dwangsommen, zouden er hardere acties volgen. Een en ander werd medegedeeld in een brief, die werd overhandigd aan de commissaris van de Koning, Andries Heidema.
"Als de brief met eisen niet binnen twee weken wordt ondertekend, horen jullie van ons waar en wanneer we weer ergens staan", zei Mark Rood als een van de actieleiders die middag tegen de grote groep protesterende boeren. Ondanks de dreigende woorden hebben de boeren nog geen concrete plannen voor nieuwe acties.

Juridisch ingewikkeld

Gedeputeerde Tijs de Bree van Overijssel zei eerder dat de provincie juridisch geen mogelijkheden ziet handhaving te voorkomen. Sinds 2018, toen het eerste verzoek daarvoor kwam, weigert Overijssel dat steeds. Maar door een uitspraak van de rechter is er geen andere mogelijkheid meer, aldus de gedeputeerde.
Overijssel stuurde onlangs opnieuw een brandbrief naar Den Haag om snel met een oplossing te komen, omdat de provincie drastische maatregelen vreest voor een aantal PAS-melders als er niet snel stikstofruimte wordt gevonden voor de knelgevallen. Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur zegt hard te werken aan een oplossing, maar deze is nog altijd niet gevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.