Nieuws

Pieten, pepernoten en presentjes: Oekraïense kinderen vieren Sinterklaas in Huize Alexandra

Sinterklaas voor Oekraïense kinderen in Almelo
Sinterklaas voor Oekraïense kinderen in Almelo © RTV Oost / Lotte Kreuwel
Een bijzonder sinterklaasfeest in Almelo. Tientallen Oekraïense kinderen die zijn opgevangen in Huize Alexandra kregen een bezoekje van de Goedheiligman en zijn Pieten. En die kwamen natuurlijk niet met lege handen. Wat blijkt? De taal van Sinterklaas is universeel. "Als je deze kinderen met zo'n grote glimlach ziet, dat is onbetaalbaar."
In Huize Alexandra, een voormalige jeugdinrichting, worden zo'n driehonderd Oekraïense vluchtelingen opgevangen, waaronder honderd kinderen. Om iets voor hen te kunnen betekenen, richtte vrijwilliger Suzan Slaat een tijd geleden de kinderclub op. In een klein schooltje achter de opvanglocatie kunnen zij terecht. "Nederlandse kinderen gaan bijvoorbeeld naar de sportclub en Oekraïense kinderen kunnen hiernaartoe", legt Suzan uit.
Zo zag het sinterklaasfeest in Almelo eruit:
Pieten, pepernoten en presentjes: Oekraïense kinderen vieren Sinterklaas in Huize Alexandra

Negatieve reacties

En Sinterklaas kan deze kinderclub natuurlijk niet overslaan. Via Facebook deed Suzan een oproepje aan Pieten om het kleine schooltje in Almelo een bezoekje te brengen. Hoewel ze een boel positieve reacties kreeg, zaten er ook wat negatieve opmerkingen tussen. "Waarom we dit voor Oekraïense kinderen organiseerden en niet voor Nederlandse kinderen", vertelt ze. Uiteindelijk was het stichting 'Ieder kind een Sint' die te hulp schoot. "Zij zeiden: voor ieder kind is er een Sint, dus óók voor deze kinderen."
Ze hebben sinterklaasliedjes op school geleerd.
Vrijwilliger Suzan Slaat
Maar weten Oekraïense vluchtelingen wat dit kinderfeest ongeveer inhoudt? "Ze gaan allemaal naar een Nederlandse school dus ze krijgen er zeker iets van mee", aldus Suzan. Dat blijkt wel als alle kinderen zich rondom de Sint verzamelen en luidkeels 'Sinterklaas Kapoentje' beginnen te zingen. "Dat liedje hebben ze op school geleerd. We merken dat ze de Nederlandse taal steeds beter begrijpen en dat is heel mooi om te zien."

Universele taal

Daarnaast is de taal van Sinterklaas universeel. Iedereen weet hoe hij cadeautjes moet krijgen en uitpakken. De blije koppies die dan ontstaan, zijn volgens Suzan onbetaalbaar. "Toen ik met deze kinderclub begon zei ik: ik heb één doel voor ogen. Als deze kinderen aan hun kleinkinderen moeten vertellen over de oorlog, net zoals ik van mijn opa en oma heb gehoord over de Tweede Wereldoorlog, dan hoop ik dat ze ook nog iets moois kunnen vertellen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.