Nieuws

Landelijk meldpunt voor sportverenigingen in nood: zeker tien Overijssels clubs meldden zich al

Donkere tijden voor sportverenigingen door stijgende kosten, ook in Overijssel.
Donkere tijden voor sportverenigingen door stijgende kosten, ook in Overijssel. © ANP
Voor sportverengingen die in de problemen raken door de hoge energieprijzen is vanmorgen een meldpunt opgericht door het register voor verenigingsbestuurders (RVVB). Daar hebben zich binnen enkele uren ruim honderd verenigingen gemeld waarvan zeker tien uit Overijssel, meldt de initiatiefnemer. Het aantal verenigingen dat zich meldt neemt gestaag toe.
Aanleiding voor de oprichting van het meldpunt is de mededeling van minister Conny Helder van Sport. Ze ziet geen mogelijkheden om meer te doen dan de maatregelen die nu al aangekondigd zijn om verengingen te helpen. Voor sportclubs die veel energie gebruiken komt er een noodfonds waar zes miljoen euro in zit. Sportverenigingen en overkoepelende organisaties vinden dat bedrag niet alleen te laag, aanmelden zou volgens hen ook te ingewikkeld zijn.
Door het instellen van een meldpunt hoopt de belangenorganisatie voor verenigingsbestuurders meer zicht te krijgen op welke sportverenigingen binnen welke gemeente in de problemen komen door de energie- en inflatiecrisis. Volgens de RVVB hadden zich tot twee uur 's middags tien Overijsselse verenigingen, waaronder twee uit Zwolle, gemeld.

Complex en tijdrovend

Volgens Daniël Klein, bestuurder van RVVB, vreest tachtig procent van de verenigingen die zich tot nog toe hebben gemeld dat maatregelen hoe dan ook te laat komen. Bovendien is het doen van aanvragen te complex en tijdrovend.
De Tweede Kamer debatteert morgen verder met sportminister Helder over problemen waar sportverenigingen in Nederland mee geconfronteerd worden door stijgende prijzen. De RVVB bundelt de meldingen en reacties van verenigingen en stuurt deze morgen in alle vroegte naar de Tweede Kamer zodat Kamerleden ze nog kunnen bestuderen voor het debat met de minister morgen om tien uur verdergaat.

Alles op alles

“Wij gaan niet wachten tot er daadwerkelijk sportclubs gaan omvallen, we willen zo snel mogelijk zicht krijgen op waar in Nederland sportclubs in de problemen komen”, zegt Klijn. "Door middel van een meldpunt kunnen sportclubs sneller geholpen worden, nog voordat het te laat is en het tij niet meer te keren is. Als de steun niet vanuit het kabinet komt, dan moeten we zelf alles op alles zetten om sportclubs door deze winter te helpen."
De RVVB vindt de steun die de minister nu toezegt aan verenigingen onvoldoende en veel te vrijblijvend. “De minister kan al generaties lang rekenen op duizenden sportverenigingen met een miljoen vrijwilligers, die dag in dag uit kosteloos sport mogelijk maken, dan mag je op z’n minst verwachten dat de clubs in deze crisis voor honderd procent op de overheid kunnen rekenen” aldus Klijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.