Nieuws

Waterschapsbelasting gaat ook in gebied van Drents Overijsselse Delta omhoog

De waterschapsbelasting gaat omhoog
De waterschapsbelasting gaat omhoog © RTV Oost
Ook in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat de waterschapsbelasting in 2023 omhoog. Gezinnen met een huis zijn volgend jaar achttien euro meer kwijt dan dit jaar, een alleenstaande huurder betaalt zo'n twaalf euro per jaar extra. Eerder kondigden de andere drie waterschappen in Overijssel (Vechtstromen, Rijn en IJssel, Zuiderzeeland) al stijgingen aan.
De besluiten voor inwoners van het gebied van WDODelta zijn dinsdagavond genomen tijdens de algemene bestuursvergaderingen. Daarbij werd duidelijk dat iedereen meer gaat betalen. De verhoging wordt onder meer veroorzaakt door stijgende prijzen en investeringen om de gevolgen van langere periodes van droogte én hevige piekbuien op te vangen.
“Omdat de uitdagingen waarvoor wij als waterschap staan steeds groter worden, ontkomen we helaas niet aan een tariefstijging", zegt bestuurslid Herman Odink. "Ook al snappen we dat dit voor inwoners en bedrijven niet wenselijk is. Door te bezuinigen en reserves in te zetten, willen we de stijging van de tarieven in ieder geval zoveel als mogelijk beperken.”

Extreem weer

Steeds meer merkt WDODelta de gevolgen van de toenemende weerextremen. “We passen ons werk daar op aan. We investeren in maatregelen om zowel hevige piekbuien als periodes van langdurige droogte op te kunnen vangen”, licht Odink toe. “We doen ons best wateroverlast zoveel als mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd willen we water op voorraad hebben voor als het een tijd niet regent. De droge zomer van het afgelopen jaar en het hoogwater in het begin van het jaar maken de gevolgen van de klimaatverandering concreet en zichtbaar."
Daarnaast speelt de krappe arbeidsmarkt een rol. Dit betekent dat het waterschap moeilijk aan nieuwe medewerkers komt. “Het kost ons steeds meer moeite om vacatures vervuld te krijgen en om professionele externe krachten en bureaus in te huren", aldus Odink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.