Nieuws

Kinderen rijke Overijsselaars profiteren op de valreep nog van belastingvrije ‘jubelton’

Jonge vrouwen bekijken te koop staande woningen
Jonge vrouwen bekijken te koop staande woningen © ANP
Vermogende inwoners van Overijssel willen nog snel de belastingvrije 'jubelton' van ruim honderdduizend euro schenken aan hun kinderen. Dat kan deze maand voor het laatst, omdat het kabinet de regeling afschaft. Notarissen in Overijssel spreken van een 'enorme toename' van het aantal vermogende ouders dat nog belastingvrij wil schenken.
Verschillende notarissen in Overijssel zeggen dat ze nu meer klanten hebben dan voorheen. "Ik heb het niet geturfd, maar ik kan wel merken dat er een enorme toename is", zegt Jan Hölscher, notaris in Rijssen. "Je ziet dat er behoorlijk veel belangstelling is ontstaan voor deze manier van belastingvrij schenken, dus je kunt het wel een kleine run noemen op deze schenkingsmogelijkheid."

Meer belangstelling

Precieze getallen delen de notarissen uit privacyoverwegingen niet. "Maar ik kan wel zien dat er dit laatste kwartaal vaker dan gemiddeld wordt geschonken", zegt notaris Bentum Nijboer uit Hardenberg. "Niet alleen ouders-kind, maar ook van grootouders op kleinkind of van oom op neef."
Ook bij notaris Kienhuis-Hoving in Enschede is het drukker vanwege de jubelton. "Maar echt storm, zoals op andere plekken in Nederland, loopt het niet. Het vergt immers een bijdrage van ouders die minimaal honderdduizend euro schenken; niet elke ouder is zo vermogend", zegt notaris Frank Röben.
Netwerk Notarissen, waar veertien notarissen uit Overijssel bij zijn aangesloten, bevestigt de trend. "Mensen zijn er heel erg mee bezig, we krijgen enorm veel vragen hierover." De landelijke organisatie merkt ook dat sommigen niet meteen een ton schenken, maar een kleiner bedrag. Dat mogen ze volgend jaar namelijk nog aanvullen tot het maximum.
Als je een groter bedrag aan iemand schenkt, moet je daar normaal gesproken belasting over betalen. De jubelton is daar een uitzondering op. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je belastingvrij maximaal 106.671 euro ontvangen. Dat geld moet dan wel gebruikt worden voor de koop van een eigen woning, de verbouw van je huis of het afkopen van een schuld, zoals een hypotheek, van je woning.

Kritiek op jubelton

De jubelton werd bijna tien jaar geleden ingevoerd om de huizenverkoop te stimuleren. De laatste jaren is er in de inmiddels vastgelopen woningmarkt juist veel kritiek op de maatregel. Dankzij de jubelton kunnen kinderen met rijke ouders meer bieden op een huis, wat er volgens berekeningen van het ministerie van Financiën voor gezorgd heeft dat de huizenprijzen verder stegen.
Notaris Hölscher in Rijssen merkt bovendien dat de jubelton niet alleen maar gebruikt wordt voor het aflossen van een hypotheek. "Het is nu eigenlijk vooral ontdekt als mogelijkheid om belastingvrij vermogen over te dragen naar een volgende generatie."
Daarbij speelt volgens de notaris mee dat je het geschonken bedrag niet in één keer hoeft te besteden. "Als je dit jaar begint met de schenking, kun je ook volgend jaar nog een tweede deel doen. Je ziet dus dat er geschonken wordt, met de voorwaarde dat je binnen twee jaar het geld gebruikt voor de koop van een huis."
Het belastingvrij schenken voor een woning wordt in 2023 overigens niet volledig afgeschaft: het bedrag gaat omlaag naar 27.231 euro. In 2024 gaat de regeling wel helemaal van de baan, meldt de NOS.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.