Nieuws

Insecten, vleermuizen, vogels en muizen krijgen nestgelegenheid in nieuwbouwhuizen Olst

Janneke Panneman uit Olst bouwt een huis voor haar en haar man en voor insecten, vleermuizen en vogels
Janneke Panneman uit Olst bouwt een huis voor haar en haar man en voor insecten, vleermuizen en vogels © RTV oost
In de natuurinclusieve en circulaire wijk Olstergaard in Olst moeten drie tot vijf nestgelegenheden in of aan het huis gebouwd worden voor vogels, vleermuizen, insecten of muizen. Om de biodiversiteit te vergroten. Verplicht gesteld door de toekomstige bewoners en de gemeente Olst-Wijhe.
"Ook al trippelt er straks een muis door mijn huis, dat maakt mij niets uit," zegt Janneke Panneman met een brede grijns. "Ik ben niet bang voor muizen." Ze bouwt hier samen met haar man haar droomhuis. Door een prachtig groot raam kijkt ze uit over de velden en in het aangebouwde atelier zal Janneke in de toekomst de vogels boven haar hoofd horen lopen. Zij bouwt niet alleen een huis voor haarzelf, maar ook voor de dieren die in de buurt leven.
Janneke Panneman bouwt natuurinclusief huis
Wanneer ze naar boven kijkt, zit daar al een eerste bewoner. "Hmm... spinnen vind ik minder leuk. Maar ook die zijn welkom." Zij heeft in de gevelplanken twee brede gleuven. "Dat zijn ceramische bakken voor vleermuizen. Daar kunnen ze letterlijk in hangen. Chillen." En tussen de twee daken is een vide gemaakt voor vogels met een heleboel gaten waar ze in kunnen. Daar kunnen de dieren schuilen voor de wind.

Gemeente verplicht

"Het is een bijzonder project", legt Aafke Kuiper van gemeente Olst-Wijhe uit. "Normaal verzinnen wij als gemeente met allerlei partijen hoe een wijk eruit komt te zien. We gaan dan om tafel met makelaars, met de woningbouwcoöperatie, je huurt als gemeente een stedenbouwkundige in en je vraagt collega's om advies. Maar deze keer hebben we dus juist gepraat met de toekomstige bewoners. Dat is niet normaal. Bovendien hebben zij bedacht dat we deze bouwelementen voor dieren moesten verplichten."

Natuurlijk Congres

Elk jaar organiseert de Provincie Overijssel het Natuurlijk Congres. Daar wordt gesproken over hoe er in de toekomst meer van dit soort projecten kunnen worden verwezenlijkt. Studenten van de Hogeschool Saxion werken samen met Bertus Stufken om een natuurinclusief plan voor een leeg stuk grond nabij Apeldoorn te ontwikkelen.
"Ik denk dat de jeugd niet zoveel bezig is met deze manier van wonen, maar ik denk wel dat het de toekomst is", vertelt student Michel van der Meer. Hij studeert planologie en doet samen met zijn leraar Bauke de Vries dit project. "Dit soort wijken maakt het leven gezonder en ons eigen leven plezieriger", vult Bauke aan. "Ik vind dat overheden deze manier van bouwen moet gaan verplichten."
Studenten van Hogeschool Saxion maken plan voor natuurinclusieve wijk

Tuinplan

In Olst banjert Janneke ondertussen door de modder rondom het huis in aanbouw. "De tuin wordt heel groen. Ook dat is echt een onderdeel van het plan. Wij krijgen allerlei eetbare planten en bomen, voor mens en dier. Dat is echt nodig om de dieren voedsel te bieden. We planten zoveel mogelijk inheemse soorten zodat het goed is voor insecten die op het juiste moment nectar nodig hebben, maar als het gaat om fruitbomen mag er wel een beetje van afgeweken worden."

Bouwbesluit

Aafke vindt het een goed idee dat gemeentes dit idee overnemen en zelfs verplichten. "Het hoeft niet perse een onderdeel te zijn van het bouwbesluit om dit te kunnen realiseren. Wij hebben het gedaan via het bestemmingsplan en de koopovereenkomst. Daar gaan wij als gemeente over en zo kun je toch toekomstige bewoners verplichten om mee te helpen de biodiversiteit in jouw gemeente te versterken."
"Kijk eens naar boven?" Janneke wijst naar de nok. "Die hebben we niet dichtgemaakt. Daardoor ontstaat daar een hele mooie ruimte waar bijvoorbeeld een uil in kan gaan wonen. Zo simpel kan het zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.