Nieuws

Journalist Karel Smouter uit Deventer schreef boek over boerenopstand: "Omgekeerde vlaggen zijn een roep om mee te praten"

Journalist Karel Smouter uit Deventer schreef boek over boerenopstand
Journalist Karel Smouter uit Deventer schreef boek over boerenopstand © RTV Oost
Toen hij in 2018 bedacht om een boek te schrijven over de groeiende kloof tussen stad en platteland in Nederland, had hij nog niet voorzien dat deze tendens zich in de daaropvolgende jaren zó stevig zou voortzetten. NRC-journalist Karel Smouter uit Deventer volgde de ontwikkelingen op de voet en presenteerde onlangs zijn boek: 'Blauw Wit Rood: De boerenopstand als spiegel voor Nederland'.
"Vier jaar geleden tekende ik al het contract voor een boek over de toenemende spanningen tussen Oost- en West-Nederland. Tussen stad en platteland. Dat zou ongeveer het thema gaan worden. Dat was nog voordat de stikstofcrisis losbarstte, maar die heeft het wel een extra dimensie gegeven allemaal."
Smouter volgde vanuit Deventer de boerenprotesten op de voet. In zijn boek beschrijft hij hoe de uitspraak van Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) in september 2019 insloeg als een bom op het Nederlandse platteland, hoe bij steeds meer boerderijen een omgekeerde vlag werd gehesen en hoe Caroline van der Plas (BBB) haar eerste stappen op het campagnepad zette.

'Angst voor Den Haag'

"Het omgekeerde vlaggenprotest zie ik als een soort roep om mee te mogen praten over de toekomst van het Nederlandse platteland. Veel beslissingen daarover worden genomen op grote afstand van het platteland, op het ministerie in Den Haag. Wat deze groep mensen zegt is: 'laat ons grip houden op onze eigen toekomst'. Dat komt er soms op heel heftige wijze uit. Maar wat er uiteindelijk onder ligt, is de angst om te worden afgeschaft. Het idee dat er een 'elite' in het westen bezig is om je weg te jagen."
Volgens Smouter hebben de huidige politici in Den Haag het wel lastiger dan hun voorgangers, doordat Nederland verdeelder en mondiger is geworden. "Het vanzelfsprekende verbond tussen CDA, LTO en de boeren, dat is gewoon verleden tijd. Je kan er niet vanuit gaan dat, als je een deal hebt gesloten met een aantal mensen aan de top, dat de rest van het land daar dan 'ja en amen' tegen zegt. Mensen zijn steeds meer voor zichzelf gaan denken en praten. Dat maakt het voor Den Haag ingewikkelder. Je doet niet met één partij zaken, maar misschien wel met tien verschillende. Daar wordt het wel complexer van."

WK-effect?

Hoe lang de omgekeerde vlaggen nog blijven hangen? Smouter: "Steeds meer vlaggen zullen veranderen in rood-wit-blauw als Nederland het goed doet op het WK. Maar als er weer nieuwe protesten komen, gaat de vlag vast weer omgekeerd wapperen."
Journalist Karel Smouter uit Deventer schreef boek over boerenopstand

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.