Nieuws

Struikelstenen in Muziek: "Mooi middel om verhalen door te vertellen aan nieuwe generaties"

Kampen heeft 53 Stolpersteine, ofwel struikelstenen, op 26 plekken in de stad. Elk steentje met koperen naamplaatje herinnert aan een inwoner van Kampen die in de oorlog is omgekomen. Om de verhalen van de mensen achter die steentjes niet te vergeten, worden ze vastgelegd in 26 bijzondere liedjes.
"De laatste generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt, komt te overlijden. Hoe krijgen we die verhalen dan nog naar de volgende generaties toe?" Voor de Kamper muzikant Marco Hulsebos is muziek het antwoord: "Volgens mij hebben we dan een heel mooi middel om daar generatie op generatie iets mee te doen."
Marco Hulsebos, initiatiefnemer van de Struikelstenen in Muziek
Marco Hulsebos, initiatiefnemer van de Struikelstenen in Muziek © RTV Oost Jolande Verheij

Delen met de wereld

Marco kwam met het idee om de struikelstenen in Kampen om te zetten in muziek. Hij verzamelde allemaal tekstschrijvers, dichters, singer-songwriters en andere muzikanten om zich heen die aan de slag gingen met de verhalen achter de struikelstenen. Dat leverde 26 bijzondere liedjes op. Om de Struikelstenen op Muziek ook echt met de wereld te kunnen delen, moeten er wel professionele opnames van komen, en dat kost veel geld.
Dankzij een crowdfundingsactie lukte het Marco om het geld daarvoor bij elkaar te krijgen, en dus is er inmiddels gestart met de opnames. Beroepsmuzikanten bewerken de muziek en spelen die samen in, daarna wordt ook de zang opnieuw opgenomen.

Niet vergeten

De studio aan de Industrieweg in Kampen puilt uit met gitaren, toetsen, boxen, snoeren, microfoons en achter glas een flink drumstel. Drummer Bauke Bakker is blij dat hij hieraan mee kan doen: "We leven in een gekke tijd. In de politiek gebeuren nu ook weer rare radicaal-rechtse dingen, ik ben daar echt een beetje bang van. We mogen niet vergeten wat er is gebeurd, dus ik doe hier heel graag aan mee."
Drummer Bauke Bakker
Drummer Bauke Bakker © RTV Oost
Het eerste nummer dat de muzikanten gaan inspelen is 'Voel je je dan klein', van Henk Jans, over verzetsman Marinus Post die een steentje heeft voor het oude stadhuis. Op de demo klinkt alleen een stem en gitaar, in de studio komen daar stevige drums, toetsen en een basgitaar bij: "Een aantal nummers komt echt tot zijn recht met een stevige band", vertelt Marco. "Anderen hebben alleen een piano of gitaar nodig, die artiesten komen later inspelen."
In de politiek gebeuren nu ook weer rare radicaal-rechtse dingen, ik ben daar echt een beetje bang van
Bauke Bakker, drummer Struikelstenen in Muziek
Het struikelsteentje van verzetsman Marinus Post
Het struikelsteentje van verzetsman Marinus Post © RTV Oost

Bevrijdingsdag

De liedjes worden gepresenteerd in de Stadsgehoorzaal in Kampen op 17 april, de dag dat Kampen in 1945 werd bevrijd van de Duitsers. Daarna komen de nummers voor iedereen beschikbaar: "Sowieso kan iedereen ze dan online luisteren, en verder zijn er nog ideeen om bijvoorbeeld bij de struikelsteentjes een QR-code te maken of een interactieve kaart van kampen met de locaties en de liedjes. Maar voor alles zijn eerst goede opnames nodig, dus dat gaan we nu eerst doen."
Bauke durft al wel een stap verder te denken: "Het zou helemaal mooi zijn als het concept, Struikelstenen in Muziek, ook verder gaat buiten Kampen, op andere plekken in het land of misschien zelfs over de grens, Duitsland ligt helemaal vol met stolpersteine. Het is gewoon een heel mooi idee."
Reportage over de opnames van Struikelstenen in Muziek, in een professionele studio

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.