Nieuws

Hoe een caravan het drugsprobleem in Glanerbrug moet tegengaan

Wijkagent Mark Elferink voor de caravan
Wijkagent Mark Elferink voor de caravan © RTV Oost / Teun van der Velden
Dealers in de achtertuin, hangjongeren bij het station en drugsgebruikers in de wijk; het zijn enkele voorbeelden die het drugsprobleem in Glanerbrug optekenen. Nieuw is dat zeker niet, toch doet de wijkagent er alles aan om dat probleem aan te pakken. Met een caravan dit keer.
"Nee, een definitieve oplossing is het niet. Maar het kan wel helpen om een veiligere buurt te krijgen." Wijkagent Mark Elferink heeft in Glanerbrug niet de illusie dat hij het drugsprobleem op kan lossen. Maar door op pad te gaan met een caravan hoopt hij dat inwoners van het dorp zich veiliger gaan voelen. De komende tijd staat hij met zijn caravan in Redemptoristenpark, vlak bij het station.

'Even binnenstappen'

"De problemen hier zijn bekend. Wij surveilleren, doen onderzoek en grijpen in waar dat kan. Maar we merken dat bewoners niet alles melden, of het lastig vinden om bij ons aan te kloppen", legt wijkagent Elferink uit. "Met deze caravan, waarmee we de wijk intrekken, hoop ik dat mensen even langskomen."
Hoe een caravan het drugsprobleem in Glanerbrug moet tegengaan
Een laagdrempelige manier om in contact te komen met de politie, een manier die erg waardevol kan zijn. "Zowel voor de inwoner, die zijn of haar verhaal kan doen, als voor ons. Met tips die we van bewoners krijgen, kunnen we bijvoorbeeld weer onderzoek doen. En als het nodig is ook ingrijpen."

Gehoord worden

Jan klopt op de caravan. Hij is één van de bewoners in Glanerbrug die last heeft van drugs. "Ik zie regelmatig vage types rondlopen hier. Ik spreek ze ook gewoon aan. En als het niet met woorden lukt, maak ik foto's van ze. Daar houden ze niet van."
Nu merk ik dat de politie erbovenop zit
buurtbewoner Jan
Hij neemt uit zichzelf de taak op zich om de buurt een beetje in de gaten te houden. "Ik ben zeker geen politieagent, maar ik zie en hoor veel. Ik hoop dat de politie iets kan met de informatie die ik ze geef."
Wijkagent Elferink en buurtbewoner Jan
Wijkagent Elferink en buurtbewoner Jan © RTV Oost / Teun van der Velden
Dat er nu een caravan in de wijk staat, ziet Jan als een goed teken. "Dit geeft mij het gevoel dat ik gehoord word. Dat er niet enkel een memo wordt gemaakt na een melding. Nu merk ik ook dat de politie erbovenop zit."

'Dweilen met de kraan open'

De caravan is een initiatief van de politie en de gemeente Enschede. "We merken dat mensen een onveilig gevoel hebben, maar waar dat precies in zit, is voor iedereen anders. We hopen dat we door de caravan in gesprek kunnen gaan met mensen en daar dus achter kunnen komen", zegt Ilonka Benneker van de gemeente.
De reacties van Jan en de andere bewoners stemmen haar tevreden. "We stonden hier nog geen half uur of de eerste bewoners kwamen al binnen. Ze vinden het een mooi idee. We hopen dan ook dat er nog veel meer volgen."
Ondertussen hoopt Jan dat het probleem beetje bij beetje opgelost wordt. "Het is dweilen met de kraan open, maar als we niets doen, gaat het van kwaad tot erger. Ik hoop dat de politie nog meer kan doen door onze meldingen en dat die vage types zich minder laten zien hier."
In 2019 maakte RTV Oost een serie over drugsoverlast in Glanerbrug:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.