Nieuws

De nieuwe privacyregels van TikTok? In Borne liggen basisschoolleerlingen er niet wakker van

De nieuwe privacyregels van TikTok? In Borne liggen basisschoolleerlingen er niet wakker van.
De nieuwe privacyregels van TikTok? In Borne liggen basisschoolleerlingen er niet wakker van. © ANP
TikTok, wie zit er niet op? Jong en oud kijkt regelmatig filmpjes op de video-app. En vooral jong doet dat. Op basisschool De Vonder in Borne is dat niet anders. Alle leerlingen uit groep 8 zijn meer dan regelmatige gebruikers. Stel hen een paar vragen over hoe TikTok omgaat met de Europese privacyregels en je krijgt als antwoord dat ze zich daar geen zorgen over maken.
"Ze hebben misschien alles in de gaten maar dat maakt me niet zoveel uit eigenlijk. Ik heb geen geheimen per se", zegt een leerling.

Privacyregels

TikTok heeft de privacyverklaring die de app aan gebruikers voorlegt, geüpdatet. De NOS heeft deze aan drie juristen voorgelegd. Die zeggen dat dat TikTok handelt in strijd met de Europese privacyregels. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Vonder in Borne, allemaal op TikTok, liggen er niet echt wakker van blijkt.
"Ik heb er wel iets van gehoord", zegt een andere leerling. "Maar niet heel veel." Ook zij maakt zich er niet zo veel zorgen over. Als ze de vraag voorgelegd krijgt wat haar moeder er van vindt, begint ze te lachen. "Zij zegt dat ik het minder moet gaan kijken. Dat ik er veel te lang op zit."

Niet netjes

Want veel te lang is dan ook echt heel lang. Kinderen zit zo twee tot drie uur op TikTok. Een andere leerling vindt het niet zo netjes wat TikTok doet, maar ook hem weerhoudt het niet om de app te gebruiken. "Ik vind het wel een leuke app."
Meneer Stefan ziet ook dat zijn leerlingen zich niet echt zorgen maken over het schenden van de privacyregels door TikTok. "Ik denk dat het een beetje een ver-van-hun-bed-show is op dit moment. Ik denk dat zij het vooral zien als een app waar heel veel amusement op te vinden is. We hebben het in de klas wel over de privacy, maar ik denk dat de huidige veranderingen te ver van hen weg staan."

Bang?

Duidelijk is dat TikTok nogal wat van de gebruikers vraagt. "Je moet je geboortedatum, e-mailadres, telefoonnummer geven, heel veel", vertelt een leerling, die toegeeft dat hij dan ook wel denkt waar ze zich mee bemoeien met al die vragen. Bang wordt hij er niet van. "Niet echt, ik maak me geen zorgen." Vooral lekker filmpjes kijken, daar gaat het om.
Meneer Stefan heeft hij de app ook op zijn telefoon staan en hij kijkt regelmatig. "Toen ik het voorbij zag komen, dacht ik wel 'oei'. Je gegevens komen terecht bij een Chinees bedrijf, dichtbij de Chinese Overheid. Voor mezelf maak ik er niet zo heel veel problemen over." Want, wat zouden de Chinezen nou niet mogen weten van meneer Stefan? "Nou, precies. Mijn geboortedatum kun je ook vinden op Facebook. Als mensen echt willen, kunnen ze sowieso achter heel veel gegevens komen van iemand. Ik maak me er nu niet zo heel veel zorgen over."

Bij de hand nemen

Dat meneer Stefan zich niet veel zorgen maakt, wil niet zeggen dat hij er niet over praat met zijn leerlingen. "Wat je vooral moet meegeven is dat je echt moet opletten met wat je doet op het internet. Het is misschien al te laat, de regels zijn al veranderd, maar ik denk dat het voor mij nu zaak is om ze bij de hand te nemen en ze te begeleiden. Je kunt het niet meer verbieden. Maar het is wel belangrijk om ze op te voeden", zegt hij wijzend op zijn leerlingen. "Want dit gaat veel vaker voorkomen in de toekomst, in ieder geval voor hen."
Want ook zijn leerlingen maken online niet alleen maar leuke dingen mee. "We hebben wel eens haatreacties gehad. Hoe ga je daar dan mee om? We houden gesprekken met de kinderen en dat is op zo'n moment het meest waardevolle wat je kunt doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.