Nieuws

Personeel OWASE-bedrijven staakt in Hardenberg: "We worden niet begrepen"

Een deel van de stakende personeelsleden verzamelden zich vrijdagochtend in De Zaal in Hardenberg.
Een deel van de stakende personeelsleden verzamelden zich vrijdagochtend in De Zaal in Hardenberg. © RTV Oost
De aangekondigde estafettestaking bij achttien bedrijven in Hardenberg is vanmorgen van start gegaan. Een deel van de stakers verzamelde zich bij Zaal Mulder. Daar konden zij zich inschrijven voor de staking bij de vakbonden FNV en CNV. "De vastberadenheid is groot" vertelt Ron Vos, bestuurder bij FNV. "Ik durf te stellen dat we dit desnoods tot in het nieuwe jaar volhouden."
Doel van de estafettestaking bij de zogeheten OWASE-bedrijven, afstammelingen van Wavin, is een hoger loon in de cao. "Er wordt hier vandaag gestaakt omdat werkgevers niet bereid zijn om de werknemers te compenseren voor de fors gestegen inflatie," vat Ron Vos samen. "De bereidheid om te staken is erg groot en dat is ook logisch omdat mensen al een aantal jaar aan het lijntje worden gehouden. Veel mensen hebben inmiddels door dat dit ook niet gaat veranderen als ze niet gaan staken."
"We hebben met de werkgevers geprobeerd om tot een cao te komen. Werkgevers hebben uiteindelijk een eindbod gedaan. Dan is het aan de vakbonden om vervolgens af te wegen: wat vinden wij daarvan? Wij vonden het volstrekt onvoldoende," vertelt Ron Vos. "En dan is het weer aan de mensen om te laten zien dat ze bereid zijn om te staken voor een beter voorstel."

Salaris

Omdat de personeelsleden tijdens een staking geen salaris krijgen, kunnen zij een stakersuitkering krijgen. Daarvoor moeten ze zich wel registeren. Bij de inschrijvingstafel ziet CNV-bestuurder Gerard van Dijk ook een grote bereidheid om te staken. "Vandaag is Wavin aan de beurt. We hebben al veel inschrijvingen ontvangen en het zit behoorlijk vol hier. Het is overweldigend. We krijgen ook veel positieve reacties. De stakingsbereidheid is in mijn beleving hoog."
Deelnemers estafettestaking Hardenberg schrijven zich om doorbetaald te krijgen.
"Collega's die bereid zijn om met elkaar sterk te staan. Dat vind ik heerlijk," vertelt Bert Piek. Hij werkt al 35 jaar als eerste operator voor één van de OWASE-bedrijven. "Die saamhorigheid is ook heel prettig voor een werkgever. Laat de werkgever dan ook op een fatsoenlijke manier belonen. Daar kun je gebruik van maken. Dan krijg je ook als bedrijf zijnde, naar mijn idee, weer een flinke boost. Dat gaat je proces ten goede komen."
Bert Piek werkt al 35 jaar als eerste operator voor één van de OWASE-bedrijven.
Bert Piek werkt al 35 jaar als eerste operator voor één van de OWASE-bedrijven. © RTV Oost

Zwaar middel

Voor Bert Piek is het lastig om dit zware middel in te zetten. "Het is nooit fijn om zoiets te moeten afdwingen door middel van wat we hier nu vandaag neerzetten. Maar een klein beetje begrip vanuit onze werkgevers zou wel een keer leuk zijn. Dat ze begrip kunnen hebben en begrip willen tonen dat we nu dit moeten gebruiken om ons te laten horen en te laten zien. We hebben namelijk toch wel het idee dat we niet worden begrepen."

Tot het einde door

"We denken niet dat het bij één dag zal blijven. Er zal waarschijnlijk dus nog verdere actie op volgen. Ik hoop dat de werkgevers gaan reageren vóór de volgende actie. Dat we samen aan tafel kunnen gaan zitten en dat ze met een beter bod kunnen komen." Bert Piek is wel vastbesloten om het doel te bereiken. "We gaan tot het einde door, we gaan nu niet meer stoppen."
Ook FNV-bestuurder Ron Vos geeft niet op. "Wij gaan dat staken nog wel even volhouden. Het is uiteindelijk aan de werkgevers om aanzienlijk betere afspraken te maken. Ze hebben onze telefoonnummers en ze weten waar ze moeten zijn. Dus het is nu aan de werkgevers." Hij heeft nog een boodschap voor de werkgevers van de bedrijven: "Je weet wat er speelt en je weet wat je mensen ook vinden. Ga daar rekening mee houden en zorg dat die cao er ook komt met aanzienlijk betere afspraken dan nu geboden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.