Nieuws

IJsbeeldenfestival Zwolle is terug van weggeweest: "Groter dan ooit"

Tientallen kunstenaars werken aan gigantische ijsbeelden
Tientallen kunstenaars werken aan gigantische ijsbeelden © RTV Oost
Tientallen internationale kunstenaars werken sinds dit weekend bij de IJsselhallen aan het grootste Zwolse IJsbeeldenfestival ooit. Met 600.000 kilo aan ijsblokken worden beelden gevormd tot wel zes meter hoog.
Na twee jaar corona-tegenspoed opent over twee weken het Nederlands IJsbeelden Festival zijn deuren in Zwolle, naast de IJsselhallen. Tientallen kunstenaars zijn sinds dit weekend bij temperaturen rond min 10 in de weer met kettingzagen en beitels om de ijsbeelden vorm te geven.
Naast de IJsselhallen wordt hard gewerkt aan het Zwolse IJsbeeldenfestival

Energieprijzen

Organisator Broekaart is maar wat blij dat er weer gewerkt wordt na twee jaar afwezigheid, ondanks de hoge energieprijzen. "Mensen snakken weer naar dit soort uitjes. Dus hoge energieprijzen of niet, dit móest doorgaan." De energieprijzen worden wel doorberekend in de toegangsprijzen. "Maar de prijs valt in het niet ten opzichte van een pretpark of iets dergelijks", zegt Broekaart.

Mooie dingen

Ook de kunstenaars zijn opgetogen. Ze komen uit alle windstreken: Amerika, Tsjechië, Letland en Bulgarije. "Het is fantastisch om elkaar weer te zien. Met veel van de kunstenaars werk ik al 20 jaar samen", zegt een Amerikaanse kunstenaar. "Het is fijn om samen weer mooie dingen te kunnen maken."
Internationale kunstenaars zijn opgetogen weer aan het werk te kunnen in Zwolle
Internationale kunstenaars zijn opgetogen weer aan het werk te kunnen in Zwolle © RTV Oost
Eén groep kunstenaars ontbreekt, uit Rusland. "Het was onmogelijk door de spanningen in Oost-Europa om ze hier te laten werken. Daarentegen hebben we een boel nieuwkomers, die nu een mooie kans hebben."
Het IJsbeeldenfestival opent op 17 december de deuren, tot 5 maart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.