Nieuws

Verkeerd opgehangen posters Weerselose markt zijn bron juridische haarkloverij

foto ter illustratie: reclame voor de Weerselose markt
foto ter illustratie: reclame voor de Weerselose markt © Archief RTV Oost
Marktorganisator Theo Busscher maakte vandaag bij de Raad van State mee dat zijn rechtszaak over een dwangsom van de gemeente Enschede tot een belangrijk juridisch onderzoek leidde. Busscher maakte bezwaar tegen de dwangsom van maximaal 15.000 euro, die werd opgelegd vanwege het plakken van posters van de Weerselose markt op ongewenste plekken. De gemeente houdt hem daarvoor als marktorganisator verantwoordelijk en bestempelt hem als overtreder, maar is hij dat wel?
Busscher zegt dat hij zijn posters alleen heeft verdeeld onder de kraamhouders. Die hebben zelf de posters opgehangen op plekken waar dat niet mocht. Volgens Busscher heeft hij niets misdaan en kan hij dus nooit overtreder zijn.

Wie is overtreder?

De Raad van State heeft zijn eigen hoogste adviseur nu ingeschakeld om de term 'overtreder' tegen het licht te houden. De Raad wil daarover duidelijkheid om beter te kunnen weten wanneer iemand nu wel of niet een overtreder is. Dat is nu niet helder.
In het strafrecht is het makkelijker. Daarin kan iemand aansprakelijk worden gesteld voor daden die hij niet zelf heeft verricht, bijvoorbeeld als hij die daden wel kon verhinderen. Maar in het bestuursrecht, waar de Raad van State over waakt, is dat minder duidelijk.
De adviseur van de Raad moet die duidelijkheid gaan brengen. Mogelijk moet dan het bestuursrecht worden aangepast door de minister van Justitie. Daarna zal worden beslist of de dwangsom aan Busscher terecht is opgelegd.

Rol van Busscher

De Raad van State toetste vandaag tijdens een speciale zitting of Busscher aansprakelijk kan worden gesteld voor de reclame voor zijn markt. Hij stelt namelijk wel reclamemateriaal beschikbaar aan kraamhouders en klanten. Ook verhuurt hij aanhangers waarop de Weerselose markt wordt aangeprezen. Die aanhangers zijn volgens Busscher niet anders dan de stadsbussen in Enschede, die ook vol met reclame rondrijden.
Maar volgens woordvoerders van de gemeente zit dat ander en is de reclame op stadsbussen wel vergund. Busscher liet zijn reclame ophangen of plaatsen zonder vergunning.
Volgens de gemeente is Busscher wel degelijk verantwoordelijk voor het plaatsen van de reclame, omdat het ten behoeve van zijn markt gebeurt. Hij kan bijvoorbeeld voorschrijven dat de reclameborden die hij afgeeft, niet aan lantaarnpalen worden bevestigd.
Het duur even voor Busscher zekerheid heeft en deze zaak juridisch tot de bodem is uitgeplozen. De uitspraak van de Raad van State volgt over enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.