Nieuws

Inge (65) zwaait na ruim dertig jaar noodgedwongen af als directeur asielschool

Inge met een aantal Oekraïense leerlingen op de locatie in Rijssen
Inge met een aantal Oekraïense leerlingen op de locatie in Rijssen © RTV Oost
Het is wat eerder dan gepland, maar schooldirecteur Inge Bulters uit Almelo gaat met pensioen. Liever gaat ze niet vervroegd, maar toch moet ze het werk op asielschool Het Palet na ruim dertig jaar stoppen. Door lichamelijke kwalen kan ze niet functioneren zoals ze zou willen. "Deze school verdient een volwaardige directeur."
De school heeft inmiddels drie locaties; twee in Almelo en één in Rijssen. Op alle locaties zwaait Inge met de scepter. Als de term 'asielschool' valt grijpt ze direct in. "Dit is een nieuwkomersschool. Niet alleen voor asielkinderen, maar ook voor kinderen van arbeidsmigranten of Nederlanders die in het buitenland hebben gewoond." En dus kunnen de kinderen uit allerlei windstreken komen.

Verschillende niveaus

Inge loopt door de gangen van de Rijssense locatie. "Hier zitten alleen Oekraïense kinderen", vertelt ze. Ze wijst naar een A4'tje met daarop een plaatje van een margriet. "Op andere locaties hebben we de groepen naar kleuren vernoemd, die zijn nu op. Daarom hebben we hier voor bloemen gekozen. Het plaatje is herkenbaar voor de kinderen en het zegt niets over het lesniveau in het lokaal."
Inge Bulters (65) zwaait na ruim dertig jaar noodgedwongen af als directeur asielschool
Want dat niveau kan nogal uiteenlopen. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals een leerplicht in het thuisland dat pas op een latere leeftijd geldt, de taalbarrière of simpelweg omdat de situatie waar ze uit komen onderwijs niet toelaat. "Als ze hier beginnen kunnen ze niet of nauwelijks Nederlands. Aan ons dan de taak om dat op niveau te brengen zodat ze op een reguliere basisschool kunnen instromen."
Elke school heeft op een gegeven moment behoefte aan vers bloed
Inge Bulters, schooldirecteur

Fysieke kwalen

Ondanks dat Het Palet het nog nooit zo druk heeft gehad als nu en heel het onderwijs schreeuwt om nieuwe krachten, verlaat Inge 'haar' school. "Ik heb een traag progressieve neurologische aandoening. Daardoor heb ik problemen met mijn zicht en allerlei andere fysieke problemen. Hierdoor ben ik te vaak afwezig om mijn werk te kunnen doen zoals ik vind dat het zou moeten."
Daarom kwam ze vorig jaar tot het besluit om te stoppen. "Deze school verdient een volwaardige, nieuwe directeur. Iemand die het net anders doet. Elke school heeft op een gegeven moment behoefte aan vers bloed. Dat is goed voor de kinderen en het team."
Hij wilde iets wat ze nog nooit hadden meegemaakt
Inge Bulters, schooldirecteur

Terugkijken

De afzwaaiende directeur kijkt met veel plezier terug op haar tijd bij Het Palet. Ze wordt nog geregeld aangesproken door oud-leerlingen die een praatje met haar willen maken. Ze maakte veel mooie en dankbare momenten mee.
Er zijn ook heftige momenten geweest. Zo leed een achtjarige leerling aan hersenkanker, hij mocht van stichting Doe een Wens een wens in vervulling laten komen. "Hij wilde iets wat ze nog nooit hadden meegemaakt", herinnert Inge zich. "Namelijk een status voor zijn moeder in Nederland."

Laatste wens

Het is een wens die zelfs voor Doe een Wens een hele lastige blijkt. Met behulp van Inge en haar collega's lukt het toch. "Inmiddels kon hij niet meer goed naar beneden komen, maar hij wilde wél het bewijs zien."
In een van zijn laatste levensweken gaat Inge bij hem op bezoek, met hét bewijs dat zijn moeder een status had gekregen. "Dus ik ben met het pasje naar boven gegaan om het hem te laten zien. Hij was enorm blij. En dan heb je het over een kind van een jaar of acht."
Eerst ga ik een maand op vakantie
Inge Bulters, schooldirecteur

Bankhanger

De kinderen is dan ook het eerste wat ze antwoordt op de vraag wat ze gaat missen. "Maar ook het onderwijs en mijn collega's. Zij werken kei- en keihard en dat waardeer ik enorm."
Als Inge op 23 december haar afscheid heeft gehad, kan ze haar drie kantoren leegruimen en aan haar pensioen beginnen. "Eerst ga ik een maand op vakantie. Daar is het de afgelopen jaren niet van gekomen en ik denk dat het een goede manier is om geen bankhanger te worden", besluit ze met een glimlach.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.