Nieuws

Aanhoudingen in Deventer en Haaksbergen voor miljoenenfraude coronasteun

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © RTV Oost
De Arbeidsinspectie heeft drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht voor miljoenen te hebben gefraudeerd met coronasteun. Het gaat om ruim twee miljoen euro aan voorschotten voor de zogeheten NOW-subsidie. De inspectie vermoedt dat ze bij het aanvragen een "onjuiste voorstelling" hebben gegeven van de financiën van hun bedrijf.
De verdachten, twee mannen en een vrouw, werden aangehouden in Deventer en Haaksbergen. Ze worden verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en witwassen. Twee van de drie zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan arbeidsuitbuiting.

Luxe voertuigen en sieraden

Ook de woningen van de verdachten zijn doorzocht, en een kantoorpand in Deventer. Er zijn daarbij onder meer vier luxe voertuigen, sieraden, laptops en telefoons in beslag genomen.
Werkgevers konden dankzij de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een deel van de loonkosten vergoed krijgen bij fors omzetverlies als gevolg van de coronacrisis, om massaal banenverlies te voorkomen.
Het bedrag waarop ze recht hadden, hing af van het uiteindelijke verlies aan inkomsten en de loonkosten, maar uitkeringsinstantie UWV maakte eerst voorschotten over op basis van het geschatte omzetverlies.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.