Nieuws

'Klusjesman ving in zijn eentje peutergroep op bij kinderopvang in Nieuwleusen'

Locaties van Doomijn Kinderopvang in Zwolle gaan per toerbeurt een dag dicht.
Locaties van Doomijn Kinderopvang in Zwolle gaan per toerbeurt een dag dicht. © ANP
De GGD onderzoekt een voorval bij een kinderdagverblijf in Nieuwleusen. Een ongediplomeerde medewerker ving daar vorige week in zijn eentje een peutergroep op, omdat er niet ander geschikt personeel was. De medewerker doet normaal gesproken klusjes voor de opvang.
Dat meldt de NOS, nadat een vader van een van de peuters zijn verhaal deed bij de omroep.

Klusjesman

De vader - Michiel - bracht zijn zoontje van twee jaar vorige week naar de opvang. Daar bleek dat er een onbekend persoon de groep zou begeleiden. "Ik ging naar mijn werk, maar had er geen prettig gevoel bij. Ik belde mijn vrouw en bedacht toen: volgens mij is het gewoon de klusjesman."
Begeleiders in de kinderopvang mogen niet alleen met de kinderen zijn, volgens het zogeheten vierogenprincipe. Dat werd ingevoerd na de zaak van Robert M., die tientallen kinderen had misbruikt op Amsterdamse kinderdagverblijven.
Samen met zijn vrouw Anouk ging Michiel, vroeger dan gewoonlijk, de kinderen weer ophalen. Anouk knoopte een praatje aan met de man in kwestie. "Mijn vrouw vroeg een beetje door en uiteindelijk kwam het erop neer dat hij geen diploma had en dat in de toekomst nog wilde halen."

Onderzoek

De ouders besloten daarop de eigenaresse van de opvang te bellen. Ook de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang (Boink) en de GGD werden op de hoogte gesteld van het voorval. De volgende dag ging de GGD IJsselland al langs bij de opvang.
"We kunnen op dit moment inhoudelijk niet op vragen ingaan, omdat het inspectierapport nog niet openbaar is. We verwachten dat het over ongeveer vier weken verschijnt", laat een woordvoerder aan de NOS weten. In de tussentijd wordt het rapport nog naar de opvangorganisatie gestuurd, die tijd krijgt om erop te reageren. Daarna zal het naar de gemeente gaan.

Erkent fout

De directeur van de opvang - Etelka Strik - zegt tegen de Stentor dat ze beseft dat ze een fout heeft gemaakt toen ze wist dat er onvoldoende geschikt personeel was. "Ik wilde ouders niet op het allerlaatste moment met een heel groot probleem opzadelen. Ik besef dat ik in zo'n geval de groep dicht moet gooien. Dat ga ik vanaf nu ook doen."
De man die de groep leidde die dag beschikt volgens de directrice over een Belgische Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). "De aanvraag voor zijn vereiste Nederlandse VOG is op 3 november gedaan, maar was nog niet binnen."
Door de personeelstekorten zegt de GGD GHOR Nederland dat de kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang onder druk staat. Tijdens hun inspecties stellen toezichthouders van de GGD's namelijk vaker tekortkomingen vast die te maken hebben met de personeelskrapte. De GGD GHOR trekt hierom aan de bel in Den Haag.

Kinderen van opvang

Michiel en zijn vrouw hebben na dit voorval hun contract opgezegd bij de opvang. "Gelukkig hebben we een ander plekje gevonden. Maar de dagen die wij willen voor onze beide kinderen, hebben we pas over een jaar. De kinderen zijn wat vaker thuis, dan is dat maar zo."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.