Nieuws

Universiteit Twente werft studenten in buitenland ondanks roep van Tweede Kamer om te minderen

Universiteit Twente werft nog studenten in het buitenland.
Universiteit Twente werft nog studenten in het buitenland. © ANP
Er zijn zorgen over toename van internationale studenten. En er is de druk op de woningmarkt. Toch proberen universiteiten en hogescholen nog steeds buitenlandse studenten te bewegen naar Nederland te komen. Ook de Universiteit Twente doet dat. Vandaag bijvoorbeeld in Ankara, Turkije, en drie dagen geleden nog in Istanbul. Vorig jaar november waarschuwde de universiteit nog dat de onderwijsinstelling tegen de eigen grenzen aan liep na opnieuw een stijging van het aantal aanmeldingen.
In Istanbul en Ankara worden deze maand 'de Study in Holland Days' gehouden. Het Nederlandse consulaat in Istanbul deelt op Twitter een flyer waarop staat de Universiteit Twente één van de deelnemende universiteiten is. Dat is opvallend omdat enerzijds de universiteit zelf vorig jaar nog aan de bel trek over het hoge aantal inschrijvingen. De grenzen voor de Universiteit Twente en de stad Enschede waren inmiddels in zicht, was toen de boodschap.

Motie Tweede Kamer

Anderzijds riep de Tweede Kamer minister Robbert Dijkgraaf van Wetenschap vorig week nog op meer te doen aan het beperken van de instroom van buitenlandse studenten. In een motie deden Kamerleden Harry van der Molen van het CDA en Peter Kwint van de SP een beroep op de minister om universiteiten te laten stoppen met het actief werven van buitenlandse studenten.
Toch staat de Universiteit Twente vandaag in Ankara, samen met onder meer de Universiteit van Groningen en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een woordvoerder van Universiteit Twente noemt de instroom van internationale studenten 'van groot belang voor de Nederlandse arbeidsmarkt.'

Essentiele rol

Hij verwijst daarbij naar een onderzoek waaruit blijkt dat veertig procent van de internationale studenten na een technische studie in Nederland blijft. "Dat is essentieel voor de arbeidsmarkt, zeker in Twente, waar een grote vraag is naar hoogwaardig geschoold technisch personeel."
Voor de oplossing van grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en de digitalisering van de gezondheidszorg moeten vacatures gevuld worden. "Samen met andere onderwijsinstellingen dragen we daar aan bij, onder meer door de komst van internationale studenten."

Tegenstrijdig

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar door voorlichtingen als in Ankara en eerder in Istanbul voorkomt de Universiteit Twente mogelijk juist ook dat studenten naar de Universiteit Twente komen. Voorlichtingen draaien om het zo goed mogelijk informeren van studenten zodat ze een goed overwogen keuze kunnen maken. Dat moet voorkomen dat studenten de verkeerde keuze maken, waardoor studenten op de verkeerde plek terecht komen. En dus in Enschede terechtkomen terwijl dat eigenlijk niet de goede plek is voor hen.
De universiteit verwijst naar het Bestuursakkoord Wetenschap en Hoger onderwijs dat aan de basis ligt van informatiebijeenkomsten zoals in Istanbul en Ankara. In dat bestuursakkoord wordt expliciet gesproken over het stimuleren van instroom bij technische opleidingen.

Gesprek aan

"Onze activiteiten zijn in lijn met dit akkoord". aldus de woordvoerder van de Universiteit Twente. "We hebben nog geen specifieke aanwijzingen ontvangen van de minister naar aanleiding van de motie en gaan graag het gesprek aan hoe deze opdrachten zich tot elkaar verhouden. Het mag duidelijk zijn dat we onze toegevoegde waarde voor de Nederlandse en Twentse arbeidsmarkt ook in de toekomst willen voortzetten."
Problemen met druk op de woningmarkt spelen volgens de woordvoerder van de Universiteit Twente niet. "Voor studentenhuisvesting hebben we met de betrokken partijen in de regio goede afspraken over hoe studentenaantallen en beschikbare studentenhuisvesting gelijke tred kunnen blijven houden. We hebben hier op dit moment geen grote knelpunten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.