Nieuws

Twentse steden vragen ministers om 850 miljoen euro voor duurzaamheidsmissie

De Twentse wethouders met minister Jetten en De Jonge
De Twentse wethouders met minister Jetten en De Jonge © RTV Oost
Het verduurzamen van woningen en gebouwen moet eenvoudiger worden. Vooral subsidies moeten makkelijker te krijgen zijn voor burgers. Dat stellen de gemeenten Hengelo, Enschede en Almelo. Vandaag zagen ze de kans schoon om het Twentse standpunt over te brengen op de bewindslieden die er over gaan: minister Jetten van Klimaat en Energie en minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
De Ministers Rob Jetten rn Hugo de Jonge waren vandaag in Almelo om te luisteren naar het Twentse plan om een einde de wirwar aan subsidieregelingen voor het verduurzamen van woning te maken.
Waar je nu nog voor verschillende verduurzamingen aan je woning ook verschillende regelingen moet aanvragen, kan dat in de ogen van de initiators veel eenvoudiger. En, als de drempel om te verduurzamen minder hoog wordt, zal de verduurzaming sneller gaan, verwachten de drie Twentse gemeenten.
Enschede, Hengelo en Almelo doen het Rijk het aanbod om voor een 'Twentse aanpak': samen met overheden, woningcorporaties en de bouwwereld tot een gezamenlijk industriële aanpak te komen om de woningen te verduurzamen.
Een van de woningen in Almelo die dankzij de TOF-regeling is aangepakt
Een van de woningen in Almelo die dankzij de TOF-regeling is aangepakt © RTV Oost

Ontzorgen

Dat plan heet de Twentse Ontzorg Financiering, ook wel de TOF-regeling. De gemeenten willen daarmee het totaalbedrag aan subsidies in één keer krijgen, dus financiering uit alle regelingen van alle verschillende 'loketten'. Op deze manier hopen de Twentse steden in één keer grote opdrachten bij installatie- en bouwbedrijven te kunnen uitzetten.
"Mensen hoeven dan ook niet te voorfinancieren", legt de Almelose wethouder Eugène van Mierlo uit. Daarmee doelt hij op de werkwijze dat de aanvrager bij de investering direct al gebruik kan maken van de ondersteuning. "We merken toch dat mensen drempels ervaren. Er wordt natuurlijk ook gekeken naar het einde van de maand en pas daarna naar investeren in duurzaamheid."
De ministers kwamen naar De Hagedoorn, een buurtcentrum in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier. Dat is de wijk waar vorig jaar een pilot is gestart door de gemeente Almelo om woningen te verduurzamen. De huizen kunnen dan bijvoorbeeld worden voorzien van zonnepanelen, isolerend glas of kunststofkozijnen.
Minister Rob Jetten vond het verhaal van de drie Twentse gemeenten 'inspirerend'

Samenwerking

Het gezelschap nam ook een kijkje bij twee huizen waar de verduurzaming al is doorgevoerd. "Het was goed om ook in de wijk op pad te gaan. Om thuis bij de mensen te horen hoe zij het de laatste tijd de ondersteuning in Twente hebben ervaren. Ik ben wel onder de indruk hoe ze het hier aanpakken", vertelt minister Jetten.
Van Mierlo benadrukt dat die twee huishoudens niet louter succesverhalen zijn. "Bij een van de woningen is het niet gelukt. We willen daarmee laten zien waar mensen tegenaanlopen. De problemen zichtbaar maken."
De ministers zijn positief over de manier waarop de gemeenten de handschoen zelf hebben opgepakt, legt de klimaatminister uit. "Het is heel mooi om te zien dat drie gemeenten samen bezig zijn om mensen te helpen om de huizen te verduurzamen. Belangrijk voor de energierekening, maar ook om de klimaatdoelen te halen."

Waar beginnen?

De D66'er erkent dat burgers niet altijd evengoed weten hoe ze een woningverduurzaming moeten aanpakken. "Heel veel mensen willen wel wat aan hun huis doen, maar weten niet altijd waar ze moeten beginnen. Dan is het mooi dat gemeenten en woningcorporaties een grote rol pakken. Dat vinden minister De Jonge en ik erg inspirerend."

850 miljoen euro

Behalve het inspirerende verhaal, hadden wethouders Jeroen Diepemaat (Enschede), Claudio Bruggink (Hengelo) en Van Mierlo ook een concrete vraag. "We hebben om 850 miljoen euro gevraagd. Dat klinkt als heel veel geld, maar het is een investering die het zeker waard is."
Het plan is uitgebreid door de drie verantwoordelijke wethouders uit Hengelo, Enschede en Almelo uitgelegd. Nu is alleen wel de vraag hoe haalbaar Den Haag dit vindt. Jetten: "Wij zullen in Den Haag nu de puzzel moeten leggen. Met onder meer de vraag: hoeveel geld hebben we om aan dit soort programma's bij te dragen? Daar zullen we vast de komende tijd over doorpraten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.