Nieuws

De Twentse Zorgcentra heeft het 'financieel zwaar', vast personeel wordt niet ontslagen

Losserhof
Losserhof © RTV Oost
De Twentse Zorgcentra heeft financiële problemen, maar benadrukt dat de organisatie niet op omvallen staat. Wel is de situatie 'serieus'. In een verklaring schrijft de zorgverlener: "We moeten die situatie nu oplossen en ook duurzaam oplossen naar de toekomst." Daarom komt er geen reorganisatie binnen het vaste personeel.
Afgelopen weekend schreef de Tubantia over de financiële problemen bij de zorgverlener. Er wordt een miljoenenverlies verwacht: dit jaar 3,8 miljoen euro. Als er niet wordt ingegrepen, stijgt dat volgend jaar naar 7 miljoen euro.
Volgens een woordvoerder van de zorgverlener zijn er meerdere oorzaken voor het verlies. Zo moeten meer (duurdere) zzp'ers ingehuurd worden, omdat er te weinig vaste mensen beschikbaar zijn.
Ook is er een te hoog verzuim en worden medewerkers te veel ingeroosterd. Ook spelen de hoge energieprijzen een rol. 'Zo stijgen onze energiekosten alleen al met anderhalf miljoen euro', zegt de woordvoerder.

Herstelplan

Om een miljoenenverlies te voorkomen, heeft de zorgorganisatie een 'herstelplan' in het leven geroepen. Op deze manier moet het 'verlies snel omgebogen worden'. Het herstelplan houdt onder meer in dat er geen zzp'ers meer worden ingehuurd. Ook wordt er minder geld uitgegeven aan vervoer, schoonmaak en voeding.
Cliënten merken dat er minder personeel wordt ingezet. Ook wordt alleen nog zorg geleverd 'waarvoor we betaald worden', staat in een verklaring die volgens de krant aan medewerkers is gestuurd.
Het herstelplan moet meteen kosten besparen, en zal ook volgend jaar nog van kracht zijn.

Geen ontslagen

Toch wordt er niet gesneden in het aantal vaste mensen, laat een woordvoerder van de zorgverlener desgevraagd weten. 'We hebben iedereen juist hard nodig. Wij gaan kijken hoe we onze vaste medewerkers zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten.
De Twentse Zorgcentra hoeft niet haar hand opgehouden bij de overheid, om zo de gaten te dichten. Dat is de organisatie ook nog niet van plan. 'Wel volgen we de beleidsregels op de voet als het gaat om compensatie voor inflatie. Die zijn er momenteel nog maar mondjesmaat en dekken de inflatie niet', zegt de woordvoerder.

'Goede financiële uitgangspositie'

In de verklaring probeert de zorgorganisatie - met onder meer de woonlocaties ’t Bouwhuis in Enschede en De LosserHof in Losser - de zorgen te temperen. 'We hebben een goede financiële uitgangspositie en staan niet op omvallen', staat in de verklaring.
'Door nu in te grijpen en te kijken hoe we zaken efficiënter kunnen regelen, zorgen we ervoor dat dit ook voor de toekomst gegarandeerd blijft.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.