Nieuws

Ziekenhuizen MST en Isala zien niets in groot traumacentrum buiten Overijssel

Traumahelikopter stijgt op
Traumahelikopter stijgt op © ANP
Ziekenhuizen MST in Enschede en Isala in Zwolle zien niets in het voorstel om het aantal traumacentra in Nederland, voor ernstig gewonde patiënten, terug te brengen van elf naar vijf. Overijssel valt in het plan van het hoofd van de trauma-afdeling in Utrecht buiten de boot als bovenregionaal traumacentrum.
Bij zwaar letsel, bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeluk, wordt een patiënt overgebracht naar een traumacentrum. In Overijssel zijn dat Isala en MST.

Juiste ziekenhuis

Volgens richtlijnen van het Zorg Instituut Nederland moet negentig procent van de zwaargewonde patiënten in zo'n traumacentrum worden behandeld. Maar dat percentage wordt niet gehaald: de patiënten komen nog te vaak terecht in een ander ziekenhuis. Het gevolg is dat ze minder goed behandeld kunnen worden, omdat niet de juiste expertise in huis is.
Met het concentreren van de traumazorg in vijf grote ziekenhuizen in Nederland, kan er juist betere zorg worden geboden aan ernstig gewonde patiënten. Dat stelt Loek Leenen, die afgelopen week stopte als hoofd van de trauma-afdeling van UMC Utrecht.
De traumazorg is goed belegd in de huidige traumacentra
Isala

Buiten de boot

Overijssel zou in dat geval buiten de boot vallen, met de vijf bovenregionale traumacentra in Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam. MST en Isala moeten in Leenens visie een expertisecentrum worden, dat zich richt op één specifiek trauma.
Jan den Boon, bestuursvoorzitter van MST in Enschede, reageert niet enthousiast. "Het idee van een beperkt aantal traumacentra is niet nieuw en het idee popt telkens weer op. Meestal bij monde van een academische hoogleraar in de traumazorg die de academische ziekenhuizen een grote rol bij deze verdere concentratie toe dichten", zegt hij.
Ook Isala is geen voorstander. "De traumazorg is goed belegd in de huidige traumacentra waarvan Isala er één is. De afspraak is dat alle regio’s werken aan verdere concentratie van de complexe traumazorg in deze centra", vertelt een woordvoerder.
Het idee van een beperkt aantal traumacentra is niet nieuw
MST-bestuursvoorzitter Jan den Boon

Traumahelikopter

Minder traumacentra is volgens Den Boon niet het gouden ei om zwaargewonde patiënten direct in het juiste ziekenhuis te krijgen. "Het wordt alleen maar moeilijker", stelt hij.
Den Boon wijst erop dat bij de traumazorg in Twente een traumahelikopter vaak niet of te laat arriveert. "Daarnaast gaat Leenen voorbij aan de rol van het traumacentrum in Enschede in de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland", aldus de ziekenhuisdirecteur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.