Nieuws

Vuurwerkvrije zones in zes Overijsselse gemeenten, tegenstanders wijzen op handhaving

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
In zes gemeenten in Overijssel zijn de komende jaarwisseling vuurwerkvrije zones ingesteld. Het merendeel van de gemeenten heeft geen vuurwerkvrije zones, omdat dat volgens hen niet te handhaven is. Zij zien meer in een landelijk vuurwerkverbod, al wisselen ook daar de meningen over. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Oost langs alle 25 Overijsselse gemeenten.
In Enschede, Zwolle, Deventer, Rijssen-Holten, Raalte en Steenwijkerland zijn de komende jaarwisseling verplichte vuurwerkvrije zones ingesteld, bijvoorbeeld rondom het ziekenhuis, kinderboerderijen en kerken. In deze gemeenten controleren boa's en de politie of het verbod wordt nageleefd.
Borne en Haaksbergen hebben vrijwillige vuurwerkvrije zones, die inwoners vooraf kunnen aanmelden en die vooral symbolisch zijn. "Je kunt aangesproken worden door je buurman of je opa als je toch vuurwerk afsteekt. Dat is hopelijk de uitwerking van een vrijwillige vuurwerkvrije zone", zegt een woordvoerder van de gemeente Borne.
In zowel Haaksbergen als Borne is er nog geen aanvraag gedaan voor een vuurwerkvrije zone. Als die er wel komt, telt de provincie acht gemeenten met vuurwerkvrije gebieden.

Landelijk vuurwerkverbod

De meningen over een landelijk vuurwerkverbod lopen in Overijssel sterk uiteen. Waar Almelo en Hof van Twente voorstander zijn, zien andere gemeenten juist geen probleem in de huidige regelgeving. Zo heeft in Oldenzaal 'de samenleving geen behoefte aan aanvullende maatregelen', zegt een woordvoerder. En in Kampen is er 'niet gedacht of gesproken over een algeheel vuurwerkverbod'.
Klik op jouw gemeente voor het vuurwerkbeleid en de motivatie:

Landelijk vuurwerkverbod

Almelo, dat geen vuurwerkvrije zones heeft, pleit voor een landelijk vuurwerkverbod. "Wij draaien inwoners een rad voor de ogen als we zeggen dat we vuurwerkvrije zones kunnen beschermen", zegt burgemeester Arjen Gerritsen. "Het handhaven van een afsteekverbod in die zones is heel erg moeilijk. Je moet dan zoveel toezichthouders hebben om het te handhaven, dat het niet eerlijk is om het te beloven."
Oog voor de vuurwerkhandelaren zegt Gerritsen te hebben, zo benadrukt hij. "We moeten niet uitvlakken dat er ondernemers zijn die de extra omzet, in deze moeilijke tijden, graag hebben. Tegelijkertijd moet je je ook afvragen hoe lang je nog de maatschappelijke overlast en schade met elkaar wilt dragen. We zien rondom de jaarwisseling veel schade, gezondheidsrisico's, overlast en zelfs ziekenhuisopnames. Is dat nou wat we willen?"
Je mag alleen vuurwerk afsteken op 31 december van 18:00 uur tot 02:00 uur 's nachts. En sinds twee jaar zijn vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen verboden. (Bron: Rijksoverheid)
Hoewel Zwolle meerdere vuurwerkvrije zones heeft, noemt burgemeester Peter Snijders ze 'slechts beperkt effectief'. "Door het aanvullend verbod op een groot deel van het knalvuurwerk en het kleine tijdsframe waarbinnen vuurwerk mag worden afgestoken, is het effect nog minimaler."
Toch heeft de provinciehoofdstad vuurwerkvrije zones, om 'aandacht te hebben voor kwetsbare locaties', zoals het ziekenhuis, wijkboerderijen en het asielzoekerscentrum.
Op deze kinderboerderij in Enschede zijn ze blij met de vuurwerkvrije zone:
Waarom deze kinderboerderij blij is met de vuurwerkvrije zone

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.