Nieuws

Verbouwing befaamd cafépand: wat komt er in oude Poort van Kleef?

Het voormalige Poort van Kleef wordt momenteel grondig verbouwd. De situatie op de foto is van enkele weken geleden. Daarop is te zien dat de draagconstructie is vernieuwd.
Het voormalige Poort van Kleef wordt momenteel grondig verbouwd. De situatie op de foto is van enkele weken geleden. Daarop is te zien dat de draagconstructie is vernieuwd. © 1Twente
Het zal de meeste mensen die regelmatig de binnenstad van Enschede bezoeken niet zijn ontgaan. Na vele jaren van leegstand is er eindelijk beweging rondom het voormalige Poort van Kleef. Het cafépand aan de Oude Markt wordt momenteel grondig verbouwd. Officiële mededelingen zijn er niet gedaan. De grote vraag is dan ook wat er in de horecazaak gaat gebeuren. Op zoek naar een antwoord op die vraag, dook 1Twente in de stukken.
Poort van Kleef was een bekend café in de Enschedese binnenstad. In 2008 werd het pand verkocht aan horecamagnaat Khalid Oubaha, die ook eigenaar is van de naastliggende discotheek Aspen Valley. Sindsdien wordt 'Oude Markt 19' gekenmerkt door leegstand en is er geen uitgaanspubliek meer binnen geweest. Vier jaar geleden leek er schot in de zaak te komen, toen in de Kamer van Koophandel op het adres 'The Beer Room' werd ingeschreven.

Geruchten

Een nieuwe horecazaak dus. Maar ondanks meerdere pogingen van 1Twente reageert pandeigenaar Khalid Oubaha niet op de vraag wat er nou precies in de voormalige Poort van Kleef gaat gebeuren. Ondertussen draait de geruchtenmolen in het lokale horecawereldje overuren. Zo zou er worden gewerkt aan een voor Enschede nieuw horecaconcept, waarbij klanten hun eigen bier kunnen tappen.

Taptafels

Die geruchten lijken in ieder geval te worden bevestigd door de vergunning voor de verbouwing van 'The Beer Room', die inmiddels al enkele jaren geleden door de gemeente is afgegeven. Te zien op de tekeningen is dat er een nieuw café/restaurant wordt gevestigd op de begane grond en de eerste verdieping.
De nieuwe horecazaak komt dus, afgezien van een interne toegangsdeur, los te staan van Aspen Valley. Behalve dat er een keuken staat ingetekend, valt ook de opstelling van de tafels op. Er wordt volgens de tekeningen namelijk gebruik gemaakt van zogeheten 'taptafels', wat de indruk wekt dat klanten hun eigen biertjes kunnen tappen. Soortgelijke horecaconcepten bestaan al in steden als Amsterdam en Utrecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.