Nieuws

Langverwacht rapport over kinderhartchirurgie verschijnt: "Spannende dag"

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Een spannende dag voor ouders, hun kinderen en artsen in Overijssel die zijn aangewezen op de kinderhartchirurgie van het UMCG in Groningen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt vandaag in een nieuw rapport haar advies uit over de toekomst van de kinderhartchirurgie. Blijven de ingewikkelde operaties in Groningen of moeten mensen in Overijssel er straks misschien voor naar het westen?
Na de publicatie van het rapport vandaag wordt duidelijk wat de mogelijke gevolgen voor de kinderhartchirurgie in Groningen zijn.
Kuipers' voorganger, minister Hugo de Jonge, besloot een jaar geleden dat de kinderhartchirurgie uit Groningen verdwijnt. De ingewikkelde ingrepen wilde hij concentreren in de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht. De kwaliteit van de ingewikkelde zorg zou zo beter gewaarborgd kunnen worden.

Protest in Overijssel

Het besluit stuitte op veel verzet in Overijssel. Jaarlijks ondergaan zo'n 200 tot 250 inwoners van Overijssel een specialistische hartoperatie in Groningen.
Tientallen kinderartsen uit onze provincie spraken in een brief aan minister Kuipers hun zorgen uit. Zij wijzen erop dat 'Groningen' veel kinderartsen opleidt die in Overijssel werkzaam zijn. Ook vrezen ze voor het verlies van expertise uit Noordoost-Nederland. De provincie sloot zich aan en sprak ook de zorgen uit.
Minister Kuipers besloot vanwege alle ophef om het besluit uit te stellen en eerst de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een onderzoek te laten uitvoeren. Dat rapport verschijnt vandaag.

Concentreren

In Nederland zijn nu nog vier ziekenhuizen die de specialistische kinderhartoperaties uitvoeren: Groningen, Utrecht, Rotterdam en Leiden. Al in 2009 wilde toenmalig minister Klink terug naar minder centra, maar die plannen sneuvelden destijds. Uit meerdere rapporten, zo ook een van 2020, is gebleken dat het beter is om de complexe kindzorg te concerteren in twee of drie ziekenhuizen.
Maar welk ziekenhuis het best in staat is om de ingewikkelde operaties uit te voeren, daarover woedt al jarenlang een felle strijd. Vooral de verhouding tussen Groningen en Utrecht staat onder druk, schreef De Volkskrant gisteren in een reconstructie over de strijd achter de schermen.
Nicoline uit Markelo over de mogelijke sluiting in Groningen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.