Nieuws

Blije reacties op uitkomst onderzoek kinderhartchirurgie UMCG: 'Dit is heel goed nieuws'

Kinderhartchirurgie (foto ter illustratie)
Kinderhartchirurgie (foto ter illustratie) © ANP/Flip Franssen
Maandenlang is er gelobbyd vanuit de Overijsselse ziekenhuizen, de provincie, patiëntenverenigingen, gemeenten en zorgverzekeraars om de kinderhartchirurgie te behouden in Groningen. De minister was van plan die afdeling te sluiten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de gevolgen van de sluiting onderzocht en vindt het een slecht plan, omdat de acute zorg daarmee in gevaar komt, en dat is goed nieuws voor de Overijsselse patiënten.
De Overijsselse Gedeputeerde Roy de Witte is één van de trekkers van de lobby om de kinderhartchirurgie te behouden in Groningen: "Dit is heel goed nieuws. Het onderzoek is heel gedegen gedaan, de NZa heeft niet alleen gekeken naar de gevolgen voor de individuele patiënt, maar naar de hele ziekenhuiszorg rondom deze kinderen. Als je als minister en kabinet zo'n gedegen advies krijgt kan je dat niet naast je neerleggen."

Kinderarts Saxenburgh

Kinderarts Jaco van den Hoek van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg reageert: “Wij zijn uiteraard blij met het advies van de NZa aan de minister. Hoe verder weg kinderhartchirurgie geleverd wordt, hoe meer impact dat heeft op alle gezinsleden van een patiëntje en hun dagelijkse leven. En dat geldt ook voor de hartspecialist met het hele team daarom heen."
Volgens de kinderarts is het behoud van deze specialistische zorg in Groningen vooral belangrijk, omdat het deel uitmaakt van het totale zorgpalet: "Zou je deze belangrijke pijler weghalen, dan bestaat het risico dat je een belangrijk onderdeel weghaalt uit een soepel draaiende machine. In elk centrum wordt goede zorg geleverd, dat staat los van hoe vaak je deze ingreep doet. Het repareren van een kinderhart is elke keer een ultieme uitdaging. Elke operatie vergt opperste concentratie."
Het repareren van een kinderhart is elke keer een ultieme uitdaging
Kinderarts Jaco van den Hoek

Expertise op peil

In het plan van het kabinet zouden alleen het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Utrecht deze specialistische zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking mogen bieden. Het idee is dat de artsen dan meer operaties per jaar doen en zo hun kennis en expertise op peil houden. Als bepaalde soorten operaties te weinig worden uitgevoerd dan zou de kwaliteit achteruit gaan, redeneerde men in Den Haag.
Gedeputeerde Roy de Witte
Gedeputeerde Roy de Witte © RTV Oost
"Daarmee gaat het kabinet voorbij aan de grote gevolgen die de sluiting kan hebben", vertelt Roy de Witte: "In gevallen op leven en dood telt elke seconde, en dus ook elke kilometer voor deze patiëntjes. Maar de gevolgen gaan veel verder dan alleen voor de patiëntjes en hun ouders. Ook intensieve samenwerking met de Overijsselse ziekenhuizen die deze kinderen onder behandeling hebben verdwijnt dan."

Bedreiging voor toegankelijkheid

De Witte is daarom blij dat de NZa ook dit aspect uitgebreid heeft onderzocht. De NZa waarschuwt in het rapport dat dit plan de toegankelijkheid van de zorg in gevaar brengt. UMC Groningen is in Noord-Nederland de spin in het web voor de behandeling van patiënten met een aangeboren hartafwijking. Als het UMC Groningen geen hartspecialisten meer heeft, kunnen die de artsen in de regio ook niet meer ondersteunen, en dat brengt de kwaliteit van de zorg in gevaar.
De Witte zag een paar jaar geleden zelf hoe belangrijk zo'n gespecialiseerd centrum is. Zijn zes maanden oude dochtertje werd heel ernstig ziek en werd met spoed vanuit Hardenberg naar Groningen gebracht: "Het gaat nu heel goed met haar, maar ik ben me er elke dag bewust van dat het heel anders af had kunnen lopen. De goede samenwerking tussen de regionale ziekenhuizen en Groningen is zo ontzettend belangrijk in deze gespecialiseerde zorg."

Krachtig signaal

De aangekondigde sluiting van het kinderhartcentrum van het UMCG sloeg in als een bom. Vanuit heel Noord-Nederland kwam een lobby op gang om de politiek op andere gedachten te brengen: "We hebben met elkaar een heel krachtig signaal laten horen, dat heeft zeker geholpen om in elk geval dit uitgebreide onderzoek nu op tafel te hebben", stelt Roy de Witte, "maar de vlag gaat nog niet uit, je moet de politiek niet onderschatten."
"Ik ga vandaag nog Kamerleden bellen om de druk erop te houden. De Tweede Kamer heeft zelf gevraagd om dit onderzoek, als je dan deze resultaten krijgt dan moet je ook de consequenties daarvan accepteren. Maar tegelijk zit het kabinet wel met de opgave om specialistische kennis in de ziekenhuizen meer te te centreren. De vlag gaat pas uit als het plan definitief van tafel is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.