Nieuws

NZa kritisch op minister: sluiten kinderhartchirurgie is risico voor zorg in regio

NZa kraakt kabinetsbesluit kinderhartchirurgie: 'Acute zorg in gevaar'
NZa kraakt kabinetsbesluit kinderhartchirurgie: 'Acute zorg in gevaar' © ANP
Als het kabinet besluit om afdelingen voor kinderhartchirurgie te sluiten, kan dat grote gevolgen hebben, zo waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "Het kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg", aldus de toezichthouder.
Nederland heeft momenteel vier ziekenhuizen die zich gespecialiseerd hebben in operaties aan de harten van kinderen. De vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, maakte eind vorig jaar bekend dat de ziekenhuizen in Groningen, Leiden en Amsterdam daarmee zouden moeten stoppen.
De zorg zou worden geconcentreerd in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht. Het besluit van toenmalig minister De Jonge stuitte op veel verzet in Overijssel en de noordelijke provincies. Jaarlijks ondergaan zo'n 200 tot 250 inwoners van Overijssel een specialistische hartoperatie in Groningen.
Volgens de zorgwaakhond heeft sluiting "grote en onomkeerbare gevolgen" voor de getroffen ziekenhuizen. Patiënten moeten dan langer reizen. Medisch specialisten krijgen andere taken als ze blijven. En als ze hun werk wel willen blijven doen, moeten ze verhuizen of langer reizen. Het ziekenhuis verliest dan hun kennis.

Besluit

De huidige minister, Ernst Kuipers, neemt begin 2023 een besluit over het openblijven of sluiten van de verschillende afdelingen voor kinderhartchirurgie. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze maand in gesprek gaat met patiënten, de zorg en allerlei andere betrokkenen en dan begin volgend jaar een definitief besluit neemt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.