Nieuws

Journalist Peter ten Cate lost in boek 50 jaar na dato alsnog Deventer 'putmoord' op

Oud-journalist Peter ten Cate met het boek 'Pub Put Ploert', waarin hij het mysterie ontrafelt rond dit 50 jaar oude misdrijf.
Oud-journalist Peter ten Cate met het boek 'Pub Put Ploert', waarin hij het mysterie ontrafelt rond dit 50 jaar oude misdrijf. © Eigen foto
Als journalist schreef hij er talloze malen over en een halve eeuw was hij erdoor geobsedeerd, maar gepensioneerd journalist Peter ten Cate heeft in zijn recent verschenen boek alsnog het mysterie ontrafeld rond de beruchte Deventer 'putmoord'. Al waakt hij ervoor het succes helemaal op eigen naam te schrijven. "Ik heb dit gedaan samen met anderen."
'Pub Put Ploert' heet het recent verschenen boek. Over de doden normaal niets dan goeds, maar van het slachtoffer Tjalling Tjalkens (28) is bekend dat deze horecatycoon kampt met gokschulden en er contacten op nahoudt binnen de Amsterdamse penoze.

Onbekende man

Tjalkens heeft op de avond van 12 december 1972 een afspraak met een onbekende man in zijn eigen danscafé De Gildekelder op De Brink in hartje Deventer, in latere tijden overigens bekend als Swingcafé De Elegast. Vanaf dat moment wordt taal noch teken van hem vernomen.
Opvallend is dat Tjalkens' echtgenote pas een week later aangifte doet van de vermissing van haar man. En weer twee weken later pas besluit de politie een kijkje te nemen in de put op het midden van de dansvloer.
Opmerkelijk omdat de recherche het hele etablissement eerder al overhoop heeft gehaald, terwijl het deksel op de put is voorzien van een nieuw slot.

Nooit verdachte

En ook bizar, zegt Peter ten Cate. "Tussen Kerst en de jaarwisseling hebben daar heel wat mensen staan swingen rond die put. Ad Visser heeft er plaatjes gedraaid en er hebben meiden bovenop op het deksel van de put staan dansen. Zeer curieus, drie weken lang dus heeft daaronder een lijk gelegen."
Uiteindelijk wordt het stoffelijk overschot van Tjalkens teruggevonden in de put. Met ingeslagen schedel. De recherche heeft ondanks uitputtend onderzoek nooit een serieuze verdachte in het vizier gehad.

Gebiologeerd

Ten Cate is zijn hele hele werkzame leven gebiologeerd geweest door de moord. En hij niet als enige. Meerdere rechercheurs en onder anderen Nederlands bekendste misdaadjournalist Peter R. de Vries waren in de ban van het misdrijf, dat uiteindelijk bekend werd als de Deventer 'putmoord'.
Na zijn pensioen in 2015 werd Ten Cate benaderd door oud-rechercheur Arend Laning met interessante informatie. "Onthullende informatie. Laning had tijdens vrijwilligerswerk iemand ontmoet die de dader kende en hem de hele toedracht rond de moord had verteld. Laning heeft alles op papier gezet, maar is helaas kort daarop overleden."
Nadat ook een tweede gepensioneerd rechercheur met interessante informatie kwam, besloot Ten Cate in het verhaal te duiken. "Omdat ik niet meer voor de krant werkte, besloot ik er een boek over te schrijven."

'99,99 procent zeker'

Dat boek, uitgegeven door Boekhandel Praamstra in Deventer, zag onlangs het levenslicht. Met aanvullend onderzoek en na tal van interviews is het Ten Cate gelukt de ontbrekende puzzelstukjes te leggen. En slaagde hij erin de nooit opgeloste moord alsnog op te lossen.
"Daar ben ik voor 99,99 procent zeker van. Goed om te weten, en daar hecht ik toch wel veel waarde aan: Dick Gosewehr, een landelijk bekende coldcase-rechercheur, noemt de uitkomst zeer geloofwaardig."

Studiemateriaal politieacademie

En de moord mag dan een halve eeuw oud zijn, blijkbaar houdt het misdrijf de gemoederen tot op de dag van vandaag bezig. "Ik ben inmiddels benaderd om lezingen te geven en na een week al moest er een tweede druk van het boek komen. Bovendien zijn er plannen om dit te gebruiken als studiemateriaal voor de politieacademie in Apeldoorn."
De clou van het boek, dat is geschreven in de romanvorm en grotendeels is gebaseerd op feiten, aangevuld met een klein deel fictie? De moord - die overigens allang is verjaard - is vrijwel zeker een criminele afrekening. Voor de rest wil Ten Cate er niet te veel over kwijt. "Ik zal er niet over uitweiden, anders hoeft niemand het niet meer te lezen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.