Nieuws

Dinkelland telt knopen: toch geen vluchtelingenopvang in Noord Deurningen

Tuincentrum Oosterik had het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers beschikbaar gesteld
Tuincentrum Oosterik had het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers beschikbaar gesteld © Gemeente Dinkelland
De gemeente Dinkelland gaat in overleg met het COA toch niet veertig tot tachtig vluchtelingen opvangen in Noord Deurningen. Daarmee geeft de gemeente gehoor aan het verzoek van de inwoners van het dorp 'het maximale aantal vluchtelingen beperkt te houden'.
Amper twee weken geleden sorteerde Dinkelland naar eigen zeggen voor op de aankomende asielspreidingswet die de Rijksoverheid meer bevoegdheid geeft om zelf locaties aan te wijzen. “Wij pakken zelf de regie. Wat we niet willen is achter de vraag aan hobbelen en verrast worden, maar verder kijken naar de toekomst", meldde de gemeente toen.
Er zouden vanaf 16 januari veertig tot tachtig vluchtelingen die nu worden opgevangen in Losser gaan verhuizen naar het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers, naast kwekerij Oosterik in Noord Deurningen. Op dit moment verblijven er nog 31 mensen in de crisisnoodopvang in Losser. Nu, twee weken later zijn de plannen heel anders.

Crisisnoodopvang stopt 1 april

Behalve een maximum aan het aantal vluchtelingen, geeft de gemeente Dinkelland nog andere argumenten voor de koerswijziging. Dinkelland heeft het COA gevraagd om voor half januari woon- en sanitair-units te leveren om de locatie Noord Deurningen mee in te richten, maar het COA heeft aangegeven deze niet voor zo’n kleine groep te leveren. Daarnaast heeft de gemeente afgelopen vrijdag het transitieplan van het COA ontvangen. Hierin staat dat de crisisnoodopvang op 1 april officieel eindigt.
De vluchtelingen die nu in Losser verblijven, worden elders ondergebracht. De locatie bij Oosterik blijft volgens wethouder Severijn nog wel in beeld voor de eventuele opvang van Oekraïense vluchtelingen, mocht dit nodig zijn in de toekomst: “Op dit moment is hier geen sprake van, maar het einde van deze verschrikkelijke oorlog is nog niet in zicht.”
Door de verandering van de plannen gaat de geplande inwonersavond komende donderdag niet door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.