Nieuws

Werd omstreden lokale omroep Zwolle in het zadel geholpen? “Bizar verhaal”

RTV Focus heeft aangifte gedaan van smaad tegen RTV Oost.
RTV Focus heeft aangifte gedaan van smaad tegen RTV Oost. © Arnoud de Vries / RTV Oost
Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de problemen bij de lokale omroep RTV Focus in Zwolle. Nadat stagiairs vertelden over de angstcultuur die er heerste en het verplichte controlerende orgaan een papieren werkelijkheid bleek, rijzen er nu vragen over een huurcontract. Oppositiepartijen VVD en SP roepen op tot duidelijkheid: “Dit is een bizar verhaal”.
“Hier is een soort beerput opengegaan. Dit is de zoveelste keer, weer iets met RTV Focus. Een bizar verhaal. Hoe kan dit?” Dat waren de eerste gedachten van burgerraadslid Thijmen Prins (VVD) toen hij gisteren een verhaal op het lokale Weblog Zwolle las. Daarin wordt nadrukkelijk de suggestie gewekt dat RTV Focus 25 maanden lang geen huur betaalde voor het pand waar ze in verblijven.
De lokale omroep, waarover stagiairs deze zomer tegenover RTV Oost vertelden over schreeuwen, kleineren en grensoverschrijdend gedrag, huist in Stadkamer Zwolle. Dat is de bibliotheek, net buiten de stadsgracht. Volgens de jaarverslagen van Stadkamer sinds 2021. Maar in werkelijkheid verhuisde de omroep al eind 2018 naar de derde verdieping van het pand aan de Zeven Alleetjes.

Hielp de gemeente?

Op dat moment had de omroep nog geen licentie, en dus geen vaste inkomstenbron vanuit de gemeente (nu zo’n 80.000 euro per jaar). Het roept de vraag op: is er dik twee jaar lang geen huur betaald? Een vraag waar Prins, net als zijn collega Koen van Baal (SP), antwoord op wil hebben van de wethouder. Beide leverden een stapel schriftelijke vragen in. Ook over de rol van de gemeente.

Gelopen koers

RTV Focus kreeg in 2020 de licentie als publieke lokale omroep, nadat voorganger RTV Zwolle FM verschillende problemen had gekend. Dat leek een gelopen race, weten ook beide politici nog. "Vooraf was eigenlijk wel duidelijk dat het Focus zou gaan worden", herinnert Van Baal zich. Het is een geluid dat vanuit RTV Zwolle FM - dat graag door was gegaan - al langer klinkt: het was een ongelijk speelveld, de knikkers waren al verdeeld voordat het spel überhaupt begon.
De vraag die nu op tafel ligt: heeft de gemeente RTV Focus een handje geholpen door hen onderdak aan te bieden in Stadkamer, al ruim voordat de omroep de licentie ontving? En is daarmee dat ongelijke speelveld bewust gecreëerd?
Tegenover Weblog Zwolle laat de gemeente weten dat het een zaak is tussen Stadkamer en de huurder. Stadkamer-directeur Astrid Vrolijk liet deze zomer al aan RTV Oost weten geen inzicht te willen geven in de huurovereenkomst.

'Dubbele subsidie'

Los van de rol van de gemeente als mogelijke initiator van de huurovereenkomst, willen de oppositiepartijen ook graag weten wat de gemeente doet in de rol van subsidieverstrekker. “Stadkamer krijgt binnenkort extra geld en ontvangt sowieso subsidie, dan is het raar als je geen geld incasseert voor huur”, vindt Prins. “De gemeente moet dat uitzoeken, die stelt kaders voor een subsidie. Dit lijkt op een soort dubbele subsidie voor Focus.”

Evaluatie

Uiterlijk 17 januari zal wethouder Monique Schuttenbeld de vragen van SP en VVD moeten beantwoorden. Een evaluatie van RTV Focus vanuit de gemeente moet ook nog volgen; dat werd eerder uitgesteld doordat de onderzoekers zeer moeilijk contact konden krijgen met de omroep, en vanwege de eerdere nieuwsontwikkelingen die de wethouder graag mee wil nemen in het rapport.
Nadat de verhalen van stagiairs naar buiten kwamen trokken onderwijsinstellingen hun handen af van RTV Focus; de omroep verloor ook haar bevoegdheid om stagiairs in dienst te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.