Nieuws

OM: 'Cokeverdachte uit Hengelo betrokken bij nóg een drugssmokkelroute'

De Hengeloër en medeverdachten zouden honderden kilo's coke hebben gesmokkeld
De Hengeloër en medeverdachten zouden honderden kilo's coke hebben gesmokkeld © Politie
De Hengeloër die wordt verdacht van betrokkenheid bij zeker vier drugstransporten vanuit Curacao naar Oost- Nederland, had ook nog een andere cokelijn. Dat stelt justitie na het leesbaar maken van cryptocommunicatie. De man zou via berichtendienst Sky over de andere cokelijn hebben gechat.
Het OM dropte deze informatie op een voorbereidende rechtszitting tegen de Hengeloër en zijn medeverdachten. Volgens justitie hebben ze zeker vier keer een container vanuit Curacao laten komen, met daarin cocaïne. Het zou neerkomen op zo'n 700 kilo.

Autohandel

Het opsporingsapparaat stelt dat alle containers werden getransporteerd naar een autohandel in het Achterhoekse Silvolde. De eigenaar van dat bedrijf is een medeverdachte. In de containers zaten stenen, waar de drugs in verstopt was.
Bewijs dat de Hengeloër erbij betrokken is, ziet justitie onder meer in onderschepte communicatie. Zo zou hij hebben geschreven over het kunnen beschikken over 'vijf schepen die varen naar plaatsen die hij wil'. Ook heeft hij volgens de opsporingsdiensten geregeld afspraken gehad met medeverdachten, waarvan ook drugsgerelateerde gesprekken zijn onderschept.

Hero

Degene die aan de wieg van de cokelijn zou hebben gestaan, is een man uit Delft, bijgenaamd 'Hero' of 'Senior'. Hij heeft volgens justitie contacten op Curacao en zou degene zijn geweest die heeft bedacht dat de coke in stenen kon worden verstopt.
Samen met een aantal medeverdachten sprak hij met de Hengelose verdachte en anderen af bij een autohandel in Wateringen en volgens de politie ook bij het bedrijf in Silvolde. 'Is die BV klaar', heeft hij daarover gechat, stelt de politie.
Honderden kilo's coke werden onderschept
Honderden kilo's coke werden onderschept © Politie

Makelaar

De politie is bezig met veel meer onderzoek naar de Hengelose verdachte. Vandaag werd aangekondigd dat hij dus betrokken lijkt bij nóg een cokelijn. Verder heeft hij volgens het OM een rol gespeeld bij de moordaanslag op advocaat Schol, net over de Duitse grens. Hij zou de uitvoerders van de aanslag hebben geregeld. In 'het circuit' wordt de Hengeloër dan ook wel 'makelaar des doods' genoemd.
De rechtszitting van vandaag werd gehouden in de rechtbank Zwolle, in plaats van Almelo. Er was uitgeweken vanwege een mogelijke dreiging rondom het proces. Na onderzoek bleek dat er geen concrete dreiging is.
Eén van de verdachten, cliënt van advocaat Van der Wal, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Hij lijkt een kleinere rol te hebben dan de medeverdachten, die allemaal vast blijven zitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.